/ МВР
Задържаният българин на яхта в Поморие е поддържал висок стандарт и луксозен начин на живот. При претърсванията на два адреса, яхтата и два автомобила с фалшиви дипломатически номера са иззети множество фалшиви документи, удостоверения и печати.
 

Поморие яхта измамник
МВРПолохрон Луков бе задържан във вторник след като срещу него на 22 юли е издадена Европейска заповед за арест от Прокуратурата в австрийския град Велс. С нея той е бил обявен за международно издирване.
 

Поморие яхта измамник
МВР

Служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ предприели действията на 13 септември след получени в Окръжна прокуратура – Бургас Европейска заповед за разследване и Европейска заповед за арест от прокуратурата в Австрия.

В Поморие: Арестуваха на яхта българин, издирван в Австрия за фалшифициране на паспорти

При операцията, проведена в Поморие, е задържан 53-годишен местен жител. По време на задържането си първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.
 

Поморие яхта измамник
МВР


Луков е заподозрян за извършени множество измами на територията на Република Австрия, сред които изработване и разпространение на неистински документи за самоличност - испански дипломатически паспорти и лични карти. Във финалната част на операцията на място са присъствали и представители на австрийските служби.
 

Поморие яхта измамник
МВР

Пред пострадалите българинът се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. По този начин заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от десет. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.
 

Поморие яхта измамник
МВР

С постановление на прокурор от окръжната прокуратура първоначалното 24-чосово задържане на мъжа е удължено до 72 часа. Внесено е искане в Бургаския окръжен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение.