/ БГНЕС
"Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5 процента", каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната. 

"Ние бяхме избрани след дълъг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава.
Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите. Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина", посочи още Лорер.

"Моята мисия е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие", заяви министърът.

Представители на бизнеса ще се срещнат с министър Лорер

Той уточни, че в Министерството на иновациите и растежа са събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж.

"Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България, каза министърът. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента. Румъния вече го постигна, инфлацията ни помага и с ваша помощ това е постижимо", добави Лорер, като се обърна към представителите на търговските камари.

"Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса", отбеляза той.

Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.
БТА