Липсват бланки за хоспитализация в Пловдив и Пазарджик
Липсват бланки за хоспитализация в Пловдив и Пазарджик / netinfo

Липсата на бланки за хоспитализация затруднява приема на пациенти в болниците на Пловдив, Пазарджик и Хасково, установи репортерско проучване на Дарик.

Удостоверенията се продават единствено в книжарниците на фирма КИМ 2000, която е спечелила конкурс за отпечатването и разпространението им. Според досегашния Национален рамков договор постъпването за лечение можеше да става без издадено направление.

Последните наредби обаче изискват хоспитализацията да става задължително с документ от общопрактикуващ лекар или специалист и болниците могат да откажат прием, ако пациентът не разполага с него.

Само малък процент от GP-тата използват лицензиран от Националната здравноосигурителна каса софтуерен продукт, с който разпечатват бланките. Преобладаващата част от колегите им работят с химизираните фабрично отпечатани от КИМ удостоверения, които са изчерпани.

От началото на март предстои въвеждането на нов образец бланки и дотогава ще имаме проблем с хоспитализирането на пациенти от листите ни, коментираха пред Дарик семейни лекари.

Други новини от Пловдив