Липсата на пари ще блокира участието на армията ни в редица проекти
Липсата на пари ще блокира участието на армията ни в редица проекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Липсата на пари ще блокира участието на армията ни в редица проекти
47900
Липсата на пари ще блокира участието на армията ни в редица проекти
  • Липсата на пари ще блокира участието на армията ни в редица проекти

Да се спрат посегателствата върху сигурността и отбраната на страната, призовават в декларация до народните представители и институциите в страната от Обществения съвет по въпросите на отбраната. От съвета, който е координиращ орган на организациите, работещи в сферата на отбраната, изразиха недоволство срещу финансирането, което правителството отпуска за военни разходи.

Според тях липсата на пари освен, че ще блокира нашето участие в редица проекти, ще доведе и до значително покачване на рапортите за напускане на армията и службите за сигурност. Те алармират, че ще дойде ден, в който няма да имаме армия.

Според членовете на Обществения съвет по въпросите на отбраната от демократична страна се връщаме във времето на тоталитарния период. „Когато влизахме в НАТО, приехме обещания пред съюзниците да трансформираме армията в модерна армия, по стандартите на НАТО. В сметките влизаше да поддържаме и военния бюджет в рамките на 2% от държавния бюджет. Тихомълком свали това обещание за тази година и в новия бюджет вече е 1,2 на сто”, коментира председателят на съвета генерал лейтенант Кирил Цветков.

Той обясни, че миналата година са приети планове и стратегии за сигурност и отбрана, за развитие на въоръжените сили, както и инвестиционен план за повишаване на боеспособността на българската армия. Тези планове „при този планиран бюджет вероятно няма да бъдат изпълнени и планът отново ще спре на съкращение на личния състав и структурите”, посочи той.

По думите му 2500 души от армията вече са подали рапорти за уволнение. От съвета смятат, че не се използват възможностите на държавата. Над 1,2 млрд. лева са укритите от данъци и осигуровки пари и държавата трябва да се пребори и да си ги прибере, обясни още Цветков. „Директорът на Националната банка заявява, че трезорите са пълни с пари, финансовата система е стабилна. Тогава къде са тези пари в тази държава”, обърна се Цветков.