/ БГНЕС
Поради липса на кворум и изтичане на времето на днешното пленарно заседание депутатите не успяха да приемат проекта за създаване на комисия, която да разглежда проекта за нова Конституция.

По-рано точката бе добавена допълнително в дневния ред за днес, срещу което възразиха социалистите. В крайна сметка обаче народните представители започнаха дебата, а само 10 минути преди края на заседанието от БСП поискаха поименна проверка на депутатите, след която се оказа, че кворум няма. Вероятно гласуването за създаването на комисията ще бъде утре.

С проекта си управляващите предлагат временната комисия да обсъжда и анализира проекта на Конституцията и да предлага конкретни предложения за промени в него.

В състава й да влязат 18 членове - по трима от всяка паралментарна група и трима от независимите депутати.

По време на дебата от БСП категорично заявиха, че няма да участват в комисията по никакъв начин.

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап. Отсега да кажа, че ПГ на БСП е твърдо против създаването на такава комисия и няма да участва в нея не с трима, а с нито един представител", отсече червеният Крум Зарков.

„Ние предизвикахме този дебат в отговор на исканията на протестиращите, които в първите дни на своя протест поискаха ВНС. Процедурата за свикване на ВНС тече по този начин. Внушението, че в сегашното Народно събрание предлагаме нова Конституция и едва ли не, че то ще приеме новата Конституция, е лъжливо“, контрира Биков.

По думите му в обкръжението на президента се чува ,че има конституционен проект. 

„Ще ми бъде интересно как ще реагирате, когато видите президентския конституционен проект. Той може би ще е съвършен“, посочи депутатът от ГЕРБ.

"Внесли сте проект, който е несъстоятелен. Конституцията от 91-ва е най-добрият гарант за гражданските права. Не разваляйте конституционния ред с измислени инициативи", скочи и Валери Жаблянов, който вече е независим депутат, след като напусна ПГ на БСП.