ЛИДЕР и НИЕ искат президента Плевнелиев за арбитър по промените в Изборния кодекс
ЛИДЕР и НИЕ искат президента Плевнелиев за арбитър по промените в Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партиите ЛИДЕР и НИЕ (Национален идеал за единство) са поискали в писмо до президента Росен Плевнелиев да бъде арбитър и да спре промените в Изборния кодекс. Това обявиха пред журналисти председателите на двете формации Кънчо Филипов и Петко Атанасов. Според тях, измененията трябва да бъдат първо подложени на широка обществена дискусия.

Филипов и Атанасов смятат, че те, минали на първо четене в пленарната зала, в голямата си част не отговарят на препоръките на ОССЕ и не гарантират достатъчно честност, прозрачност и равнопоставеност между парламентарните и извънпарламентарните политически сили.

ЛИДЕР и НИЕ са изпратили на държавния глава и своите предложения за промени в изборното законодателство, които трябва да приеме следващото /42-ро/ Народно събрание. Сред тях е до шест години затвор и за членовете на изборните комисии, които фалшифицират резултати от вот, така както в момента се предлага за всеки, който търгува с гласове, обясни Борис Ячев, заместник-председател на НИЕ.

Създаване на постоянна, деполитизирана изборна администрация и във всяка секция - по един представител от неправителствения сектор, занимаващ се с наблюдение на изборния процес. Предлагаме управляващите да се откажат от мнозинството си в комисиите, тъй като сегашното разделение на партийни квоти е сериозна предпоставка за манипулиране на вота, отбеляза Петко Атанасов. По думите му, задаващите се парламентарни избори ще бъдат най-манипулираните досега.