/ iStock/Getty Images
От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по-късно отговориха, че "не желаят институцията да бъде употребявана за политически цели"
Да се промени начинът на работа, настояват от Сдружение на общопрактикуващите лекари в София област. Исканията са посочени в писмо, изпратено до министъра на здравеопазването, до управителя на НЗОК, до председателя на Българския лекарски съюз и други.

Лоша организация при предоставяне на ваксини срещу коронавирусната инфекция, висока натовареност при диагностика и лечение на пациенти с инфекциозни, неинфекциозни и хронични заболявания заради липса на места за прием в болниците, денонощно разположение, проверки от страна на Здравната каса по едни и същи поводи, глоби и административна тежест са част от новите и старите нерешени проблеми в работата на личните лекари, допълват от сдружението в писмото си.

Лекарите настояват да се прекрати "административният произвол", да имат възможност да почиват през нощта, да се премахнат лимитите в условията на пандемия и други.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по-късно отговориха по повод на отвореното писмо, че "не желаят институцията да бъде употребявана за политически цели". 

"Уважаваме амбициите на д-р Чобанова, но тя не може да бъде изразител на мнението на общопрактикуващите лекари в България, тъй като не е договорен партньор на институцията", допълниха от НЗОК.

Към настоящия момент д-р Виктория Чобановa няма сключен договор с НЗОК или районна здравноосигурителна каса, посочиха още от НЗОК.