Личните лекари: Детското здравеопазване е по-важна тема от потребителската такса
Личните лекари: Детското здравеопазване е по-важна тема от потребителската такса / снимка: sxc.hu
Личните лекари: Детското здравеопазване е по-важна тема от потребителската такса
64632
Личните лекари: Детското здравеопазване е по-важна тема от потребителската такса
  • Личните лекари: Детското здравеопазване е по-важна тема от потребителската такса

Децата трябва да бъдат нормално осигурявани за здраве, а не държавата да внася за тях наполовина по-ниски осигуровки в сравнение с останалите пациенти. Това заяви в интервю за Дарик доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той съобщи, че в събота на общо събрание организацията ще обсъди позициите, с които ще излезе пред новото правителство и новия парламент.

Д-р Киров напомни принципната теза на сдружението, че не трябва да има групи пациенти, които да са освободени от потребителска такса, която в момента е 2,90 лв.

Той коментира информациите, според които в левицата се обмисля отново да бъде понижена таксата за пенсионерите, които да плащат по левче при личния лекар, а останалата сума да се покрива от бюджета: „Нашата позиция по отношение на потребителската такса многократно е заявявана. Като организация смятаме, че тази такса принципно има регулираща и съфинансираща функция и че от потребителска такса не трябва да има освободени, а тези, които по някаква индикация са освободени, за тях трябва да се покрива от инстанцията, която е дала тази привилегия".

По думите му не това, обаче, е най-важният проблем, с който трябва да се занимава Народното събрание: „Има няколко, които са доста по-важни. Например, детското здравеопазване е уж приоритет, а нека да си припомним, че бе гласувано осигуровките, които държавата плаща за всяко едно детенце, да бъдат наполовина по-ниски от на всички останали. Това е едно от нещата, които трябва да се решат - децата да бъдат нормално осигурявани, така че да им се финансира нормално детско здравеопазване. Същото важи и за възрастните хора. Искам да добавя и проблема, от който всички политици бягат - здравнонеосигурените".

Доц. Киров предлага да няма освободени от потребителска такса, а всички да заплащат 1 лев, а държава да доплаща разликата: „Говоря за възрастните хора, а защо не и при децата. Вариантът да няма доплащане до стойността на потребителската такса е категорично неприемлив, затова не смятам въобще да го коментирам".