/ / iStock/Getty Images
GPS, камера и таблет ще учат по-честно новите шофьори, за да не убиват на пътя
По кой маршрут да кара за книжка кандидат-шофьорът ще решава GPS система, а не изпитващият. Това предвиждат промени в наредбата за провеждане на изпитите, публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се в учебната кола задължително да има техническо средство, което да определя маршрута. Него го донася изпитващият. Изключение се прави за мотоциклетите.
 
Какви ще са промените в шофьорските курсове? (ВИДЕО)

Всъщност изпитващият влиза в автомобила с GPS, камера за видеонаблюдение и с таблет, на който ще нанася грешките на кандидата за книжка. Получава ги от автомобилната администрация. GPS-ът трябва да осигурява директна видимост от мястото на изпитвания и да указва ясно и своевременно посоката, в която да продължи движението си кандидатът, е записано в промените. Когато движението по зададения маршрут е невъзможно заради ремонт, задръстване или друга причина, се позволява промяната му.

/ iStock/Getty Images

Тази мярка се въвежда, за да се елиминира влиянието на изпитващия, както и корупцията при практическия изпит, обобщава „24 часа“.

Компютър ще решава дали сме изкарали шофьорския изпит (ВИДЕО)

По време на практическия изпит се забранява използването на устройства за заглушаване на електронни сигнали. При намирането на такива устройства изпитът се прекратява, е записано в наредбата. Те могат да блокират GPS системата, която указва къде да се кара и да се даде възможност изпитващият да зададе по-лесен маршрут.
 
В колата ще се прави и лицево разпознаване на кандидат-шофьора. Още при решаването на листовките, т.е. на теоретичния изпит, се прави лицево разпознаване и снимката на кандидата вече е в системата, сравнена е с тази от личните му документи. Ако някой се яви вместо курсиста на практическия изпит, лицевото разпознаване няма да допусне той да започне. Да има такова разпознаване и при сядането зад волана по време на целия курс, настоява Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Шофьорските изпити: Ще протичат без инструктор и ще се следят електронно

След изпита по кормуване кандидатът ще има възможност да види записа от видеонаблюдението в учебния център. Друго негово право е да прегледа грешките, които изпитващият е маркирал по време на изпита.

iStock/Getty Images

В наредбата са записани още по-строги мерки за изпита на тестовете. Въпреки че се признава от автоинструкторите, че решаването на листовките вече трудно може да бъде манипулирано заради т.нар. „бели стаи“, се предвиждат още предпазители. Регламентирано е как трябва да бъдат оборудвани залите, в които се провеждат изпитите по теория. В тях трябва да има технически устройства за проверка за наличието на метални/електронни устройства у кандидатите - стационарна рамка и преносимо устройство. Задължително е и устройство за проверка за наличието на радиоизлъчвания. Трябва да е налична система за заснемане и разпознаване на лицето на кандидатите, преди да заемат работното си място.
 
Каква е разумната цена за шофьорски курс

Система за генериране и решаване на тестовете избира на случаен принцип листовките. При решаването им на таблет не се разрешава изпитваните да имат у себе си електронни устройства. Забранени са и каквито и да е материали на хартия.

Всяка пета катастрофа у нас е предизвикана от млади шофьори

Преди кандидатът да заеме работното си място, председателят на комисията прави снимка на лицето му, която автоматично се сравнява със снимката от документа за самоличност. Когато се установи несъответствие между снимките, кандидатът не се допуска на изпит. Дори мястото, където ще седне бъдещият водач, за да решава листовки, се определя от информационната система на автомобилната администрация.

/ iStock/Getty Images

Изпитът по теория се провежда под постоянно видеонаблюдение.  Не само в началото, но и по време на изпита автоматично се прави сравнение на лицевата част на кандидата, който решава теста, с направената снимка. При несъответствие квесторът може да го прекрати за съответния кандидат. При решаване на тестове се прави проверка за радиоизлъчвания и ако се установи нерегламентирана комуникация, изпитът се прекратява.