Инструкторите недоволни, плашат с протест
Според транспортното министерство целта е да се избегне човешка преценка за това колко и какви грешки прави кандидат-шофьорът по време на изпит. Вместо служител на ДАИ електронна система ще решава дали курсистът е годен да придобие право да шофира, информира NOVA.

Така наречените „бели автомобили“ ще бъдат закупени с пари от държавния бюджет. И ще се използват само по време на изпитите.

 „Това означава автомобили, в които има електронни системи за задаване на маршрута и електронна система за оценка на грешките, така че да се елиминира човешкия фактор, да се елиминира човешката преценка”, поясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Шофьорските изпити: Ще протичат без инструктор и ще се следят електронно


Идеята е с въвеждането им да отпадне и присъствието на инструктора по време на изпита по кормуване.

„Това не е целенасочена мярка , тя е част от съвкупността от всички действия , които се предприемат за по-добрата подготовка на кандидат-водачите с цел намаляване инцидентите”, заяви  Желязков.

От транспортното министерство все още не са потърсили мнението на експертите в бранша. Те реагират остро на идеята за отпадане на учебните коли по време на изпитите.
„Това означава, че всеки изпит, ако бъде обективен, ще завършва със 100% оценка НЕ”, каза още Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Инструктор: Ще има повече неправоспособни водачи заради по-скъпите курсове

Инструкторите намекнаха още, че може да излязат на протест, ако това се случи. Кандидат-шофьори също изразяват притеснения.

„Нашето обучение минава през цялото време на един и същи автомобил, с един и същи инструктор. Свикнали сме си и изведнъж в деня на изпита, ако ни сложат на кола, която не познаваме, ще бъде доста стресиращо”, кандидат-шофьорът Данаил.

Следващата седмица ще има обсъждане на мерките в Министерство на транспорта с автоинструктори. Очаква се, според експертите във ведомството, те да бъдат приети до няколко месеца.
NOVA