/ iStock/Getty Images
Ето какво време ни очаква през следващите дни и до края на ноември
Днес беше слънчево, тихо и дори топло на някои места в България. Ноемврийският ден се усещаше по-скоро като късно лято, а не като есен. 

Най-топло в страната днес е във Велико Търново и там е измерена максималната температура от 32.4 градуса. Това е най-високата измерена температура през ноември от мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - от началото на метеологочните измервания. Предишната най-висока температура през ноември у нас е била 32.1 градуса и тя е отчетена през 1926 г., в Горна Оряховица, съобщи за БТА дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Кирилова.

Тя уточни, че през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас - в астрийското консулство в Русе. "Това означава, че днешната максимална температура от 32.4 градуса във Велико Търново е най-високата температура, измерена през ноември в мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология - от началото на метеорологичните наблюдения през 1860 г.", обясни Анастасия Кирилова.

есен
iStock/Getty Images

Високи температури днес са измерени и в други градове на страната, каза синоптикът.

В Разград максималната температура е достигнала 29 градуса, в Ловеч - 28 градуса, във Враца - 27.2 градуса, а 27 градуса е максималната измерена днес температура в Шумен.

В София максималната температура днес е 25.4 градуса, а 20 градуса е била температурата в столицата на днешния ден през 1911 г., информира Кирилова.

Тя съобщи, че от утре ще има понижение на температурите, но времето ще остане топло за ноември.

есен
iStock/Getty Images

През нощта ще е преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб западен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса. Сутринта в Южна България ще е почти тихо и на места в низините и равнините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. През деня над западната половина от страната облачността ще се увеличи, ще е често значителна, но само на изолирани места ще превали слабо. На изток ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, след обяд ще се ориентира от север, в Източна България - от североизток. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 16 и 21 градуса.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който след обяд ще се ориентира от север - североизток и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 16-20 градуса. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще се увеличава и в масивите от западната половина от страната ще е по-често значителна, но само на изолирани места ще превали слабо. Ще духа умерен южен вятър, който след обяд ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 16 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

есен
iStock/Getty Images

В неделя облачността ще е предимно значителна, след обяд ще се разкъсва и ще намалява. Вероятността за валежи е малка. Вятърът ще отслабне и ще стихне. Сутринта на места в низините и котловините отново ще има условия за образуване на мъгла. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, а максималните - между 15 и 20 градуса.

В понеделник денят ще започне с предимно слънчево време, но отново в равнинната част от страната сутринта ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. Ще духа слаб до умерен южен вятър и температурите ще са с 2-3 градуса по-високи. След обяд от северозапад ще започне ново увеличение на облачостта, което през нощта срещу вторник ще обхване цялата страна.

есен
iStock/Getty Images

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи - по Черноморието, а най-високите температури ще са между 19 и 24 градуса. Това съобщиха още в края на октомври от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки ноемврийската прогноза за времето в България.

През втората половина от първото десетдневие, с отслабване на югозападния вятър, температурите ще се понижават и към края на периода ще станат близки до обичайните. По-често ще преобладава облачно време, около 6-7 ноември ще има повишена вероятност за валежи.

До средата на месеца ще останат условията за превалявания на места, а температурите ще бъдат близки до средните. Впоследствие, до края на второто десетдневие, времето ще е спокойно, а вероятността за валежи ще е малка. В равнините сутрин ще има ниска облачност и мъгли, а около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево.

Температурите слабо ще се повишат. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и топло.

През третото десетдневие на ноември по-голяма е вероятността за повече динамика в атмосферата. Времето ще е променливо, ще има и валежи. Температурите през повечето дни ще бъдат по-високи от обичайните за периода, прогнозират синоптиците от НИМХ.

есен
iStock/Getty Images

НИМХ, БТА