Леонид Лавчев рекетирал с името на земеделския министър
Леонид Лавчев рекетирал с името на земеделския министър / снимкa: nvms.government.bg
Леонид Лавчев рекетирал с името на земеделския министър
23210
Леонид Лавчев рекетирал с името на земеделския министър
  • Леонид Лавчев рекетирал с името на земеделския министър

Леонид Лавчев е употребил името и на земеделския министър при рекета в Хасково. На арестуваният заместник генерален директор на НВМС вече е повдигнато обвинение

Обвинението срещу Леонид Лавчев е по член 214 от Наказателния кодекс, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Павел Жеков.

„В периода от 9 октомври до 5 ноември в Хасково в качеството му на длъжностно лице с цел да набави за себе си облага е принудил Николай Дялков Славчев от Хасково чрез заплаха с фактическо прекратяване дейността на дружеството да се разпореди противно на волята си със свои пари - сумата от 2000 лв., и с това всъщност е причинил имотна вреда в размер на тези 2000 лв. Заплахата е за фактическо прекратяване дейността на това дружество чрез системни проверки, констатирани нарушения, изваждане от този списък, за който говори министърът на земеделието, от положителния списък, с което фактически се прекратява и дейността на едно дружество, което няма право да произвежда за вътрешния пазар, нито за европейския", обясни Жеков.

Първите 1000 лв. са предадени на 9 октомври. Тогава директорът на ДВСК-Хасково подава сигнал в министерството, че началникът му Лавчев го принуждава да изнудва тази фирма.

„Д-р Вълчанов като добросъвестен служител по същия начин е изнудван да принуждава тези собственици на това дружество да предадат парите на лица, за които д-р Лавчев ще им каже, ще действат като куриери", каза наблюдаващият прокурор.

Лавчев не е отправил директна заплаха с уволнение към подчинения си. Прокурор Жеков провери, че при разследването са ползвани специални разузнавателни средства и че се проверяват и други сигнали срещу Лавчев от засегнати собственици.