Заместник-директорът на болницата проф. Николай Габровски
Заместник-директорът на болницата проф. Николай Габровски / БГНЕС
Лекарите се борят за живота на най-тежко пострадалите, двама от които критично
98614
Лекарите се борят за живота на най-тежко пострадалите, двама от които критично
  • Лекарите се борят за живота на най-тежко пострадалите, двама от които критично
Остава критично състоянието на някои от пациентите, пострадали при вчерашния трагичен инцидент. Двама души, настанени в "Пирогов", са в изключително тежко състояние, информира заместник-директорът на болницата проф. Николай Габровски.
 
62-годишна жена остава в тежко състояние, на апаратна вентилация в болница "Св. Анна".

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК 

Пирогов
БГНЕС


"Най-тежки са четирима души в "Пирогов", от които двама особено. В "Света Анна" има една жена, която е в много тежко положение. Във ВМА има двама души, единият е на 30 години, той е в по-тежко състояние", каза здравният министър Кирил Ананиев.  
 
Заместник-директорът на "Пирогов" проф. Габровски обяви: "Продължават доста активните действия, както по диагностициране на проблемите, така и по тяхното овладяване. За момента състоянието на болните е стабилизирано, но за съжаление за някои от тях е много тежко, дори бих казал критично. Водещи, според нашите изследвания до момента, са гръдните травми, тоест засягането на бял дроб, сърце, фрактури на ребра с изливи. За съжаление, това са травми, които имат продължителни последици и бавно развитие, което в следващите дни ще трябва да продължим да наблюдаваме много интензивно. Но по принцип са тежки травми и представляват голям проблем за пациентите, тъй като се нарушава дишането и оксигенацията на кръвта. Възрастта на пациентите допълнително ни затруднява. Така или иначе, в момента се прави всичко възможно те да бъдат в контролирано състояние. Отново казвам, че за двама души бих определели състоянието като критично, за другите двама е стабилизирано, но доста тежко".

Света Анна болница
БГНЕС

Останалите пациенти също са в тежко състояние, но към момента са стабилизирани. В "Света Анна" има общо шестима души, петима от които в съзнание. Двама пострадали, сред които 30-годишен мъж, остават за лечение във Военномедицинската академия. Той е в тежко, но стабилно състояние, контактен и адекватен. В болницата е и 62-годишна жена с множество контузии, но без счупвания. 59-годишният шофьор на автобуса остава за наблюдение в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ.” Той е в съзнание, с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, както и с комоцио. 
 
Здравният министър Кирил Ананиев потвърди информацията за загинало при катастрофата дете.
 
Междувременно бе ограничено движението по път II-16 София - Мездра в двете посоки в района на тежкия пътен инцидент край Своге поради вземане на проби от асфалтовата настилка. Обходен маршрут е определен по пътя Мездра - Своге - Искрец - Костинброд - София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Министерството на вътрешните работи е отворило телефонна линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация  - 02 982 50 39.