/ ThinkStock/Getty Images
Лекарите от Военномедицинска академия продължават да се борят за живота на 20-годишната курсантка от военния университет във Велико Търново, която се простреля с автомат „Калашников“ в четвъртък вечерта.
 
Пострадалата бе транспортирана в София с военен самолет „Спартан“ от болницата във Велико Търново, в която тази нощ претърпя животоспасяваща петчасова операция.
 
Част от единия бял дроб на момичето е почти унищожена, информира началникът на болница ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

транспортиране курсантка
ВМА

Курсантка от военния университет във Велико Търново се простреля с автомат
 
„На скенера, който направихме още при идването на ранената, се вижда почти унищоженият горен лоб на левия бял дроб, долният лоб е в относително добро състояние. Десният дроб е също в добро състояние. Но огнестрелното нараняване има своя еволюция и то не приключва с момента на изстрела и с първата среща на хирурга с нараняването. Еволюцията на едно такова едностранно нараняване продължава около 7 дни, защото първата операция кървенето и се отстраняват нежизнените тъкани, видими с просто око. Но има една огромна зона, която е неразличима с просто око - т.нар. зона на молекулно сътресение, която след това частично некротизира, т.е. има развитие на този процес“, обясни специалистът.
 
„Това ни навежда на мисълта, че в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия бял дроб. Това нещо първоначално не е могло да се осъществи, защото първата операция има за цел да спре кървенето и изтичането на въздух и да се спаси животът. Така се прави“, допълни той.

транспортиране курсантка
ВМА

Пет часа е продължила операцията на прострелялата се курсантка (СНИМКИ)
 
Проф. Венцислав Мутафчийски изказва своята огромна благодарност към своите колеги от Велико Търново за бързата и точна реакция и за това, че са постъпили много правилно и адекватно.
 
„Ако беше простреляна от 5 метра, щях да ви кажа, че нараняването е напълно овладяно и ще се справим за около 10 дни, но с опряно дуло в гръдната стена и с всички взривни газове, които са влезли вътре, нещата се усложняват неимоверно“, допълни шефът на ВМА.