Лекари от Българската ортопедична и травматологична асоциация се обявиха в подкрепа на проф. Асен Балтов, който беше дисциплинарно уволнен от "Пирогов" на 13 септември - първият му работен ден, след прекъсване по здравословни причини. 

В интервю за DarikNews.bg тогава хирургът заяви, че е бил уволнен по обед, малко след като е направил две операции. Наследникът му проф. Иван Поромански го извикал и му казал, че новото ръководство на болницата "не може и не иска да работи с него", разказа още Балтов тогава. 

Проф. Балтов пред DarikNews.bg: Уволниха ме след две операции 

Колегите му изпратиха декларация до БЛС, здравния министър и здравната комисия в Народното събрание. В нея те описват няколко "изключително притеснителни тенденции". 

Според Асоциацията "това е връхната точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт". Според тях те са започнали с уволнението на проф. Балтов като директор на най-голямата спешна болница у нас през юли. 

"Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната", се казва още в декларацията.

И още - "Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали", пише още в декларацията. 

Неговото уволнение намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си, се казва още в декларацията. "Лишаването на пациентите от неговата компетентност определено ще влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в лечебното заведение", казват още колегите на проф. Балтов