Ледът в Пловдив е ”заразен” с коли бактерии
Ледът в Пловдив е ”заразен” с коли бактерии / netinfo

Ледът, който се сервира в много пловдивски заведения, е заразен с чревни бактерии, съобщи д-р Владимира Стефанова от РИОКОЗ. В 20% от проверените около 60 обекта са открити фрапиращи санитарни нарушения.

Лошата лична хигиена е най-често срещаната причина за наличието на опасните микроорганизми, предизвикващи различни заболявания. Персоналът масово не спазва инструкцията за измиване на ръцете след ползване на тоалетна, посочи д-р Стефанова. В много заведения за сервиране се използват недобре измити чаши и купи.

Ледът масово се приготвя в камерите на хладилници, където се съхраняват и други продукти, показват още резултатите от проверката. При повторно нарушение, собствениците на обекти ще бъдат санкционирани с глоби в размер на 1000 лева. Досега инспекторите на РИОКОЗ са съставили 3 акта. Заведенията със съмнителна хигиена ще бъдат лишавани от правото да сервират лед, произведен в собствени генератори, каза още д-р Стефанова.