Лагерът с патешкото ходене не бил разрешен от образователния инспекторат
Лагерът с патешкото ходене не бил разрешен от образователния инспекторат / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Лагерът на средношколската формация към Капански ансамбъл - Разград не е бил разрешен от Регионалния инспекторат на Министерството на образованието в Разград. Това съобщи началникът на институцията Петя Димитрова.

По думите й обаче наредбата на просветното ведомство от 1997 г., според която инспекторатът трябва да бъде уведомен за подобни лагери и екскурзии, се отнася само за училища, детски градини и обслужващи форми в образователната сфера. Капанският ансамбъл, към който от няколко години е сформирана формация за ученици от 7 до 11 клас, няма отношение към образователния сектор - допълни Димитрова. Фолклорният състав е на издръжка на общинския бюджет.

Много неприятно е това, което се е случило с децата, но ние нямаме законово основание да направим каквото и да е - каза още Димитрова.

По-рано през деня стана ясно, че 46-те деца, които са били на работен лагер в „Дружба", в нощта на понеделник срещу вторник са наказани с патешко ходене по пижами на открито пред хотела, в който отседнали. Ръководителят на фолклорния състав Румян Занев, който не е бил в лагера по време на инцидента, потвърди за наказанието, но обясни, че децата били пияни.