Кънчо Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, другите - че не са спечелили
Кънчо Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, другите - че не са спечелили / снимка: БГНЕС
К.Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите не разбраха, че не са спечелили
65654
К.Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите не разбраха, че не са спечелили
  • К.Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите не разбраха, че не са спечелили

Политиците трябва да възстановят диалога по между си, да очертаят няколко важни приоритета и да съгласуват дата за нови избори. Това заяви след въпрос на Дарик социологът Кънчо Стойчев. По думите му година е максималният срокът, в който кабинетът Орешарски може да си постави като време за работа по най-неотложните проблеми на страната.

Правителството трябва да оттегли спорните назначения на областни управители в София, Пловдив и Благоевград, заяви Стойчев.

По думите на социолога политиците са се превърнали с сатанизатори и затова не успяват да влязат в диалог помежду си. „Най-добрият пример е Борисов. Три години и половина този човек седне-стане и си позволява да употребява думата комунисти. Кои са тези комунисти? Той не знае значението на тази дума, освен факта, че той е бил член на Комунистическата партия и е завършил репресивния апарат на Комунистическата партия”, коментира Стойчев.

„Изцяло съм съгласен, че се тръгна по стимул реакция. Аз го разбирам психологически. Ако вие 3-4 години сте подложени на подслушване, тормоз, скалъпени дела, цепят ти партията, купуват ти депутатите, и вие отговаряте с нещо. Това не ги оправдава, те не трябваше да тръгнат по този начин”, обясни още социологът процеса на сатанизацация.

Някои от важните въпроси, по които трябва да се постигне обществен консенсус са съдебна система, образование, здравеопазване, борба с монополите, изтъкна още Кънчо Стойчев. „Определяне на дата за нови избори е задължително. Моята теза е, че не трябва да е сега веднага, а трябва да са на пролет изборите. Да кажем в хоризонта година”, заяви той.

На въпрос вижда ли греша в сегашната власт социологът каза: „Огромна грешка. Грешката е тази, която май месец си я говорихме - едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите не разбраха, че не са спечелили властта. За съжаление, трети месец минава, а те не разбират това простичко изречение. Борисов продължава да мисли, че не е паднал от власт, а БСП и ДПС продължават да мислят, че са спечелили властта. Никаква власт БСП и ДПС не са спечелили.