Кутев: Абсурдно е правителство в оставка да актуализира бюджета
Кутев: Абсурдно е правителство в оставка да актуализира бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутатът от „Коалиция за България" Антон Кутев коментира, че е абсурдно правителство в оставка да прави актуализация на бюджета.

„Няма да позволим това", заяви категорично в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия червеният депутат.

„Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд., които не са нужни на държавата, няма да го подкрепя", допълни Кутев.

По думите му в бюджета на този етап има достатъчно буфери и резерви, а изпълнението на приходната част върви по-добре отколкото е вървяло по същото време на миналата година.

Кутев коментира и исканията от преди време на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за теглене на 5-6 милиарда лева заем от МВФ.

„Сега знаем, че не бяха необходими. Това, което сега се случва е втори опит за грабеж", заяви Антон Кутев.

По думите му БСП има последователна позиция относно бюджета. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че тази седмица „за втори път се опита да отмъкне от държавата 3 млрд. лева".

„В момента нямаме нужда от тези пари. Тази държава може да мине без тези 3 млрд. лева заем", заяви Кутев.

Във връзка с отказа на ГЕРБ да участва в актуализацията на бюджета Цецка Цачева коментира в интервю за Нова телевизия, че партията е направила всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи: „Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, пришиване и твърдения за налични връзки и бъдещи коалиции. Нещо, което не съществува".

Тя допълни, че дупката в бюджета към този момент е близо 1 милиард.

"Нямаше как бюджетът да бъде гласуван на 4 октомври заради това, че можеше да има процедурни хватки. След като от „Коалиция за България" твърдят, че оставят държавата в цветущо състояние, нека те да се обясняват с българските граждани", заяви Цачева.

"От държавния бюджет за подкрепа на банките са нужни 1.2 милиарда, които ще паднат от резерва. Като се има предвид, че в него има 700 милиона, които са неправилно поставени като евросредства, към този момент резервът е много малко над санитарния минимум", обясни депутатът от ГЕРБ.

В тази връзка по думите й няма да има пари за гарантираните влогове. Според Цецка Цачева сега на ход е служебното правителство и банкерите.

Цачева потвърди вчерашната заявка на ГЕРБ, че повече няма да влиза в пленарна зала.