10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания - 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е около 10 пъти по-голяма и това води до повишаване на риска от заразяване 10 пъти по-голяма. Това каза в ефира на "Здравей България" по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Затова минаваме на този вариант за отказване от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма как да предпазят от разпространението на вируса, каза още той.

„Шлемовете предпазват в известна степен, но аерозолът излиза отстрани, отгоре и отдолу. Затова той предпазва в пъти по-малко от медицинската маска. За нормалния начин на живот в на охрата е достатъчна и обикновената хирургична маска", поясни доц. Кунчев.

Рано е да кажем точна цифра какъв процент от заразените са с новия вариант на COVID-19. Той е в България, но процентът още е пренебрежително нисък“, добави той.

По-притеснителен обаче е южноафриканският щам на коронавируса, стана ясно от думите на доц. Кучнев.

„Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и намалява средната възраст", посочи той.

Южноафриканският щам е по-слабо разпространен от британският.  Сериозните мерки в много страни са дали резултат, смята Кунчев, тъй като този щам е открит при много малко случаи. В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта.

Той подчерта, че никой в нищо не е сигурен, но по досегашните наблюдения не се е потвърдило, че училищата са „страшни огнища на коронавирус”.

„С пускането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. За това решихме да дадем тази възможност само за три класа от тази група да присъстват за две седмици. Ако има едно болно дете, много е важно в какъв кръг се движи. Разбира се, за тези, с които е най-близко, значително се увеличава риска. В училищата беше създаден много добър ред и като носене на маски, и като режим на движение.”, заяви доц. Кунчев.

Според доц.Кунчев няма как да се докаже, че човек се е заразил в ресторант, тъй като в него се пребивава кратко време, а преди това е посещавал и други места. Научни проучвания обаче доказват риска от посещението на заведения, особено на нощните клубове. Относно тези, които възнамеряват да отворят на 1 февруари, здравният инспектор подчерта, че ще бъдат санкционирани.

„Разбирам положението, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят там, наистина трябва да получат някаква помощ, но това не трябва да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво разбиране, след училищата идва техният ред”, заяви доц. Кунчев.

Той определи бързите темпове на ваксинация в Израел като много интересни. Здравният инспектор сподели, че следи ежедневно данните от страната, тъй като са необичайни.

„Половината население вече е имунизирано. Там има джобове от хора, които отказват да се ваксинират и ще създават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от ваксинираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до днес. Това е абсолютно приемливо. При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно дразнене да му направиш, той не изгражда имунитет при никакви условия. Добрата новина тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение на вируса, но не е свързана с ползването на ваксината”, каза още той.