Предстои откриването и освещаването на обновената българска църква Свети Стефан
Предстои откриването и освещаването на обновената българска църква Свети Стефан / bg.wikipedia.org
Министерството на културата ще подпомогне ремонта на Българския Метох в Истанбул. Такъв ангажимент е поел министърът на културата Боил Банов на среща с представители на Българската православна църковна община в Турция, съобщиха от пресцентъра на културното ведомство.
 
От Министерството на културата уточняват, че триетажната каменна сграда е строена в средата на 19 век. Тя е един от центровете на Българското Възраждане, като тогава в различни периоди в нея са печатани над 20 вестника и списания. Сградата е напълно възстановена, но са необходими средства за справяне с проблеми, появили се след наводнения.
 
Председателят на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия Васил Лиазе е отправил покана министър Боил Банов да присъства на откриването и освещаването на обновената българска църква "Свети Стефан".
 
Министърът е връчил на гостите църковна утвар, която да се използва по време на богослуженията в църквата "Св. Стефан".
 
В съобщението се казва още, че по-рано представителите на българската църковна община са получили уверение от министър-председателя Бойко Борисов, че правителството ще продължи да помага дейността им.