Барелефната плоча на Пейо Яворов бе открита в Италия, съобщиха от Община Чирпан.

Община Чирпан

„Тя бе поставена на прекрасно място в Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро. Изработката на скулптурно изображениее е дело на Людмил Блажев.

Община Чирпан

Средствата за нея са дарение от собственика на "Бъдещност" Георги Зъбчев“, а гранитната плоча дари общинският съветник Сандо, който на 19 юли бе неотлъчно до нас при поставянето“, каза председателят на Фондация „Пейо К. Яворов“ Тодор Иванов.

Община Чирпан

Той определи днешния Илинден като знаменателен ден. Иванов, Блажев, кметът на Борго Верчели Марио Демаджистри и българският генерален консул Таня Димитрова участваха в ритуала по откриването.

Община Чирпан

Община Чирпан

По думите на Иванов символите, свързани с гениалния поет и революционер, извън България са Армения, Белгия и вече Италия. Те напомнят за великия Яворов и неговият принос за това, днес ние да живеем в свободна България.

Община Чирпан

Община Чирпан

Италианският кмет припомни идеята за поставяне на барелеф и постигнатите резултати от визитата на българската делегация, водена от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов, през април.

Община Чирпан

Община Чирпан

Последваха заседания на общинските съвети за именуване на улица в италианския град и на площад в Чирпан, открито бе дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България, пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището, по идея на генералния консул на Република България в Милано, Таня Димитрова.