/ БГНЕС
Общинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, стартира процедура по посвещаване на улица на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов (1878-1914). 

С помощта на видеоконферентна връзка в същия ден и час общинските съветници на Чирпан, взеха решение за именуване на площад: “Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет, съобщиха от Генералното Консулство на България в Милано.

След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България, пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището, по идея на Генералния консул на Република България в Милано, Таня Димитрова.

Италия улица Яворов
БГНЕС

На официална церемония в присъствието на Президента на провинция Верчели г-н Ералдо Бота, Префекта на Верчели г-н Лучо Паренте, Квестора на града г-н Маурицио Ди Доменико, Командира на карабиниерите на Верчели г-н Емануеле Каминада, кметове от близки населени места и други представители на институциите в Борго Верчели, кметът Де Маджистри, на базата решение на общинския съвет на Борго Верчели, обяви Генералния консул в Милано, Таня Димитрова, за „почетен гражданин“ на Борго Верчели, поради заслугите ѝ в зараждането на идеите и осъществяването на проектите с представителите от българската община, усилията за съхраняване на културната идентичност на Борго Верчели Булгаро и неговото популяризиране сред общността от българи в регион Пиемонт.

Идеята за именуване на улица и площад е родена по време на официалното посещение на кмета на Чирпан г-н Ивайло Крачолов в Борго Верчели, само преди месец и половина.

Очаква се церемонията по именуването на новооткрития площад „Борго Верчели Булгаро“ в Чирпан да се проведе по време на Международния Фестивал на Лавандулата в Чирпан от 17 до 19 юни 2022 г., на който ще присъства италианска делегация, водена от кмета на Борго Верчели, Марио Де Маджистри.

Борго Верчели е италианска община в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия, исторически свързано с Бэлгария от векове.

В центъра на Борго Верчели се издига "Българският замък" [Castello Bulgaro], принадлежал на българско знатно семейство.

С реципрочните инициативи на 18 май община Чирпан и община Борго Верчели поставят началото на съвместни проекти в областта на културата, образованието, спорта и икономиката, с желанието да прераснат в процес на побратимяване между българския и италианския град, а потенциалните европейски фондове, за които биха могли да кандидатстват по пътя на сътрудничеството си, биха могли да спомогнат за реставрирането на културно-историческия паметник „Кастело Булгаро“, израз на българското присъствие на територията на Борго Верчели и Северна Италия. 
БГНЕС