Крумови закони иска Борисов за крадците
Крумови закони иска Борисов за крадците / cнимкa: Sofia Photo Agency

Да се върнат Крумовите закони срещу крадци или най-малкото да има промяна на законодателството така, че долната наказателна граница за кражби и други по-леки престъпления да е 20 години без право на обжалване. Така кметът на София Бойко Борисов вижда успешната борба с престъпността. Той увери, че именно по такъв начин ще управлява ГЕРБ след изборите догодина.

Борисов подчерта, че сериозна промяна в законодателството е наложителна по отношение на цитирам „тези престъпления, които тровят народа", давайки за пример кражбите на автомобили, обирите на апартаменти и вили и то докато хората спят „За да се стигне в нашата история до тежки наказания, Крумови закони са се казвали, след това Закон за изтребление на разбойниците има една цикличност в нацията, явно такъв ни е генът, в която тези сили имат превес над обществото. И тогава идва държавник, който казва „режем им ръцете и ги махаме от пазара". ГЕРБ като дойде така ще постъпи", твърдо каза Борисов.

В качеството си на партиен лидер Борисов акцентира, че сега парламентът нямал интерес да промени така радикално законите, защото „Лобито на крадците в Парламента е много голямо. И много пъти съм им обяснявал там на законодателите, че тези, които крадат колите, те се занимават и с наркотика. Опитах и като главен секретар на МВР да ги накарам да променят законите, но не успях", обясни бившия главния секретар на вътрешното министерство.

По повод очаквания критичен доклад от Еврокомисията, най-вече в областта на борбата с престъпността и общественото мнение, че полицията не разкрива убийства и различни престъпления Бойко Борисов каза „Преди двайсетина дни в Лондон застреляха най-големия бос на кокаина, но никой не пита англичаните защо не са разкрили убиеца още. Що се отнася до убийства като на сестрите Белнейски, там няма право да не го разкрият, защото има ДНК материал, който е достатъчен за уличаване и разкриване на убийството. А на мен като българин вече ми е обидно все да чакаме доклада или чужденците да ни казват, че не се справяме с този или онзи въпрос или проблем. И ние знаем, че като държава не се справяме. Трябва да има реформиране на държавата, за да започнем да се справяме", коментира Борисов.

Реформите в МВР в края на мандата на тройната коалиция са проява на популизъм от страна на премиера, смята Бойко Борисов „В края на мандата, на четвъртата година всичко, което прави вече е популизъм. Това се прави първите три-четири-пет месеца, първата година. След това чакаш да видиш тези реформи какъв резултат дават. Откъде накъде ще реформират сега МВР в последните месеци от мандата си. А какво правиха четири години, защо не го реформираха?", отправи въпрос към кабинета той.

Борисов категорично смята, че по-голямата от евентуално правителство на ГЕРБ мандатност на управление на Висшия съдебен съвет, главния прокурор, Конституционен съд, председателя на ДАНС, главния секретар на МВР, а се очаква мандатност и за ръководителите на спецслужбите ДОИ и ДОТИ са умишлено регламентирани действия „В момента правят така, че да се гарантират, защото знаят, че в борбата с корупцията и това което направих в общината, ще го направим и в държавата – ще ги извадим на светло далаверите. Сега те искат да блокират всички органи, които могат да направят това осветляване с техни хора", убеден е кметът и политически лидер.

По повод разпоредената от него проверка на имоти в кв. Бояна, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган, кметът каза, че е очаква резултати и от проверка за плащане на данъци за имотите „Сега съм възложил за данъците да видим как са плащали и мисля, че в понеделник-вторник ще изпратим информацията в ДНСК и съответно в прокуратурата за това защо длъжностни лица са допускали тези нарушения и не са осъществявали контрол и виновните ще си понесат отговорността", каза Борисов.

Година преди парламентарните избори Борисов очаква атаки срещу ГЕРБ, за които ще се ползват германски и австрийски медии „Атаките ще дойдат от немски и австрийски списания и медии. Там сега, едни лица дето се разхождат по телевизиите правят компромати, защото тука вече не им минава номера. Това ще излиза в немски или австрийски издания, поне за там със сигурност знам, че са се договорили, които вие да препечатвате в нашите издания и да питате и търсите коментари, за да се държи темата. Това ще им е тактиката. Противодействието? Ще се забавляваме и това е. Противодействието ще е нови булеварди, нови детски градини, канализации нови, околовръстно ново", състави план кметът.

Актуалните теми от информационния поток кметът коментира при откриването на асфалтираната ул. „Първа Българска армия" в участъка между улиците „Мара Бунина" и „Каменоделска", където са положени над 5000 т асфалт и са изградени нова канализация и над 3,6 км тротоари. Той допълни, че следващата улица, която е пред завършване на ремонта си е „202"-ра. През лятото предстои сериозна програма за улични ремонти, каза още Борисов.