Крият смъртта на две деца от дома в Петрово
Крият смъртта на две деца от дома в Петрово / netinfo

Две деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост и физически увреждания в санданското село Петрово са починали по време на епидемичен взрив от дизентерия в социалното заведение. В справката на РИОКОЗ – Благоевград не се споменава за двата смъртни случая. Директорът на инспекцията д-р Лена Павлова коментира пред Дарик, че няма връзка между смъртта на децата и действащата в дома дизентерия.

За периода от 23 до 28 август оплаквания за висока температура, повръщане и диарични изхождания получават седем деца в дома. Дизентерия е установена при пет деца от социалното заведение на възраст от 7 до 16 години, като три от тях са настанени в инфекциозното отделение на петричката болница, едно в детското отделение на болницата в Сандански и едно дете – в изолатора на дома.

На 26 август едно от заболелите деца е намерено от дежурната медицинска сестра в крайно тежко състояние. Независимо от приложената спешна реанимация, детето умира. Диагнозата от смъртния акт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност. Друго от хоспитализираните деца умира четири дни по-късно – на 30 август. То било с придружаващи заболявания – детска церебрална парализа и тежка умствена изостаналост и усложнения – остра бъбречна недостатъчност и сепсис.

В справка на РИОКОЗ – Благоевград, публикувана на сайта на инспекцията в понеделник, по случая Петрово не се споменава за двата смъртни случая.

„Няма връзка смъртта на двете деца с епидемията от дизентерия”, категорична бе шефката на РИОКОЗ – Благоевград д-р Лена Павлова. Тя отрече инспекцията да е укрила умишлено за леталния изход на децата.