Шести блок на АЕЦ Козлодуй
Шести блок на АЕЦ Козлодуй / пресцентър, АЕЦ
Конституционният съд образува дело за установяване на противоконституционност на възлагането на МС да сключи договор със САЩ за нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцеснтъра на съда. 

Комисията по енергетиката в Народното събрание възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"). БСП и „Възраждане” обявиха в сряда, че ще сезират Конституционния съд.

БСП и „Възраждане” сезират Конституционния съд за новите реактори на АЕЦ „Козлодуй”

"Конституционният съд образува конституционно дело № 3/2023 г. по искане на народни представители от 48-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение на 48-то Народно събрание за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „ Козлодуй" с технологията АР 1000, прието от Народното събрание на 12.01.2023 г., обнародвано в бр. № 6 от 20.01.2023 г. на Държавен вестник", става ясно от събощение на съда. 

Депутатите възложиха на МС да сключи договор със САЩ за нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“

Докладчик по делото е съдия Павлина Панова, допълват от пресцентъра на КС.