/ пресцентър, АЕЦ
Комисията по енергетиката в Народното събрание възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй").

ГЕРБ ще внесе проекторешение за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект - ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ "Козлодуй").

ПП: Приветстваме независимостта на АЕЦ „Козлодуй” от руското гориво

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост.

По този повод по-рано на заседанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора - два в АЕЦ "Белене" и два на площадката в АЕЦ "Козлодуй" (7-ми и 8-ми блок). Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна стратегия.

Според Христов страната ни трябва да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като "Уестингхаус, "Фраматом" и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ.
Антоан Николов/БТА