ЮЗУ
ЮЗУ / ЮЗУ
Конференция, посветена на борбата с корупцията, събра министри, преподаватели и юристи в Благоевград. Тя се организира от Югозападния университет "Неофит Рилски" под патронажа на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. На нея присъства и председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, както и заместник главният прокурор Иван Гешев.

Ценното на тази конференция е, че практикуващите юристи и преподавателите по право могат да обсъдят ценни въпроси и да стигнат до идеи и предложения, включително и идеи за промяна в законодателството, посочи по време на откриването Иван Гешев. Той отбеляза, че нямаме причина да се срамуваме от съдебната си власт.

Иван Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата (ВИДЕО)

 
Имаме много проблеми да решаваме, но ситуацията далеч не е толкова драматична, посочи Гешев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отбеляза преди началото на форума, че всеки случай, при който е разкрита корупция по високите етажи, е важен, с оглед на противодействие на това престъпление и с оглед на генералната превенция.

Именно във връзка с превенцията проф. Борис Велчев коментира, че е по-добре да се ограничи възможността за корупция, отколкото да се опитваме да хванем корумпираните. По думите му, ако конференцията произведе някаква идея за по-удачна превенция на корупцията, значи е изпълнила своето предназначение.

"Корупцията нарушава основните права на човека - и голямата, и малката корупция нарушават всички права - икономически, социални, културни, граждански и политически и ги разрушава без остатък". Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на конференцията, съобщиха от екипа на обществения защитник.

"Към омбудсмана често се обръщат граждани, които сигнализират за конфликт на интереси, за решения, взети в ущърб на обществото, за непрозрачно и безотчетно разходване на публични средства, с искане за сезиране на Конституционния съд или за промяна на нормативни актове. Открояват примери за лоша администрация, която отдавна вече не се свързва само с проявите на грубо и нелюбезно отношение, а която създава усещане за непрозрачност, непредсказуемост, безотчетност - среда и условия за разгръщане на корупция",  посочи Ковачева.

Маринов: Сигналите за местните избори са по-малко в сравнение с тези през 2015 г.


Тя е допълни, че за първите десет месеца през тази година в институцията на Омбудсмана са постъпили близо 9 000 жалби, като в топ 5 при сигналите са жалбите за правото на добра администрация - 559, което е над 7 процента от общия им брой. Още по-тревожен по думите й е фактът, че 30 процента са получените сигнали на потребители на обществени услуги, които основно се жалват срещу монополите в държавата, чиито действия гражданите свързват с усещане за почтеност.

"От лошата администрация до реализирането на корупционни практики пътят е кратък, липсата на прозрачност и предсказуемост са благоприятна среда за тях. Именно реализацията на принципите на добро управление гарантира създаването на ефективна антикорупционна институционална среда, което е и възможност за осъществяване на превенция срещу корупционни практики", е подчертала още Ковачева.


Омбудсманът Диана Ковачева инициира среща заради замърсения въздух


"Борбата срещу корупцията не е само законодателство, макар, разбира се, това да е условие без което не може, тя не е само въпрос на преследване и наказване на извършителите на корупционни престъпления. Тя трябва да бъде част от цялостна последователна антикорупционна държавна политика, включваща превенция и обучение, както и повишаване на чувствителността и нетърпимостта на обществото към проявата на корупция. Защото подкупът винаги има две страни. И в сърцевината на такава политика би следвало да стои устойчивата и почтена институционална среда. Всяка държава трябва да изгради своята национална система за почтеност и да гарантира еднакво високо ниво на почтеност на всяка институция в нея", е заключила омбудсманът Диана Ковачева.


Емил Радев: ЕП решително подкрепи отпадането на мониторинга за България



Форумът ще продължи и утре. Основната му цел е да се ангажира вниманието на научната общност и представителите на органите на съдебната власт, посочиха от Югозападния университет. Акцентът е поставен върху дискутирането на предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство и на възможни механизми за подобряване на взаимодействието между всички компетентни органи. Като резултат от обсъжданията и дискусиите ще бъде изготвен и отпечатан сборник с представените доклади от участниците в събитието.
 
БТА