Комисията Кушлев спечели второ дело
Комисията Кушлев спечели второ дело / cнимкa: Sofia Photo Agency

Второ дело за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, спечели комисията „Кушлев”. Делото е срещу Валентин Станев и съпругата му от плевенското село Аспарухово, информира в Ловеч проф. Стоян Кушлев, председател на комисията.

 

Върховният касационен съд е определил, че в полза на държавата се отнемат една втора идеална част от дворно място от 1100 кв. м и втори етаж на масивна двуетажна къща в село Аспарухово със самостоятелен вход, пет спални, санитарен възел и таванско помещение. Отнемат се и три автомобила „Форд Ескорт”, „Ауди А4” и „Форд Сиера”, както и сумите от 65 137,70 лв. и 7458,60 лева налични по банковите сметки.

 

Върховният касационен съд е осъдил Станев и съпругата му да платят на Комисията сумата от 1170 лв. разноски за производството. Министерството на финансите ще определи кой ще ползва имуществото. В момента единият от автомобилите е запечатан в подземен паркинг в Ловеч.

 

Три години е отнело делото срещу Валентин Станев и съпругата му за незаконно придобито имущество. Станев е имал влязла в сила присъда за незаконно оръжие от Районния съд в Левски. Комисията е установила, че 51 пъти е излизал в чужбина, а съпругата му – 32 пъти, като е ползван различен транспорт, в това число самолетни билети, личен автомобил и др. Единствените законови доходи на Станев са били от трудово възнаграждение, които са установени от комисията за периода януари 1985 г. до януари 1986 г. в размер на 2090,49 лв.

 

Уличеният в престъпно забогатяване твърдял, че е направил къщата си с дарени му 100 монети от по 32 грама злато, каза проф. Кушлев. Той посочи, че Станев има и втора влязла в сила присъда за трафик на хора.

 

През миналата година Комисията е завела 112 дела за 66 млн. лева за отнемане. Сумата на наложените запори е 156 млн. лева. Само от началото на годината са заведени 12 дела за 21 млн. лева запори.

 

Други новини от Плевен