Коментари след евровота
Коментари след евровота / DarikNews
Димитър Абаджиев
20197
Димитър Абаджиев
  • Димитър Абаджиев

"До изчакаме крайните резултати и ще коментираме. Радвам се, че сме на първо място, въпреки огромните манипулации, черния пиар, лъжите и измамите, които хората на Станишев пускаха през медиите. За радост хората не се подведоха. Така че очакваме ги победихме. Въпросът е сега хората да го приемат като спечелване на първото полувреме от един много по-важен мач", коментира прогнозните резултати пред Дарик Бойко Борисов. На въпрос дали смята, че изборите на 5 юли ще преповторят в една или друга степен сегашните резултати, или ГЕРБ си представя по-висока амбиция, Борисов каза: "Надяваме се, че тогава много по-категорично ще победим". Изборите се направиха през лятото, в два различни месеца и е нормално да има ниска избирателна активност, коментира още Бойко Борисов.

Убедителната победа на ГЕРБ в тези избори, заедно и с колегите, които са сестрински партии в Европейската народна партия, можем да отчетем, че България даде своя съществен принос за Европейската народна партия (чийто член е ГЕРБ - бел. ред.), каза лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова хората да отидат да гласуват на изборите за национален парламент следващия месец. На въпрос какво му казват математическите изчисления за следващите избори, ако се запази тази резултат, дали ще могат да управляват България във формат ЕНП, Цветанов каза: „При всички положения, дори смятам, че при по-голяма мобилизация и по-висока избирателна активност на изборите за национален парламент ГЕРБ може да спечели пълно мнозинство".

"Кандидат-депутатската листа на левицата по предварителни данни е втора. ГЕРБ по предварителни данни пък води доста комфортно", заяви по повод прогнозните резултати пред Дарик водачът на листата на Коалиция за България Ивайло Калфин. "Вероятно влияние върху резултатите оказва излизането от пълен управленски мандат. За една партия, която не е била ангажирана с управлението, е доста по-лесно на изборите", коментира Калфин. Той допълни, че по отношение на абсолютната бройка на гласувалите и като проценти, трябва да изчакаме окончателните резултати. Постигнатата изборна активност е успех за България, коментира по-рано Калфин. Той допълни, че очакванията са били, че много по-малко хора ще отидат до урните в изборния ден. "На фона на другите европейски държави, където избирателната активност отчита спад, България се е представила много добре", каза още Калфин.

"Резултатът на тези избори не го възприемаме като поражение. Струва ми се, че БСП успя да стопи разликите, които даваха социологическите агенции в периода преди самите избори", каза пред Дарик третият в листата на Коалиция за България Кристиан Вигенин. "В никакъв случай това не е победа, защото числата говорят друго и ще бъде смешно да се интерпретира по този начин, но е резултат, който е по-добър от този, който ни предвиждаха социологическите агенции и мисля, че ще бъде мотивиращ за нашите избиратели и партийни структури да се мобилизират доста повече за следващите избори", допълни Вигенин. По думите му БСП не е дала повод да се смята, че иска по-малка избирателна активност. "Напротив, ние през цялата кампания работихме за това хората да излязат и да гласуват, защото Европейският парламент е важна институция. Доколкото виждам на тези избори избирателната активност е по-висока отколкото на предните. Това е добър резултат", допълни кандидатът за евродепутат и настоящ наш представител в ЕП.

"Много съм предпазлива за крайните изводи, защото и 2007 година участвах в евроизборите и знам как в последния момент се сменяше резултатът. За мен няма изненада, защото достатъчно много общини обиколих, знам какво е настроението. Гласуването под строй е второто още по-ужасно явление след купуването на гласове", каза кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Илиана Йотова.

БСП продължават да смятат, че могат да са първа сила на изборите за национален парламент, въпреки резултатите до момента, каза Антон Кутев, секретар на изпълнителното бюро на червените. От партията са направили достатъчно много и дължат още много на хората, и би било хубаво, ако могат да го докажат. На въпрос как си обяснява преднината на ГЕРБ, Кутев отговори, че вълната ГЕРБ не се е случила, защото няма да имат мнозинство, както лидерът им се е заричал. Кутев допълни, че надеждите на ГЕРБ да бъдат управляваща сила няма да се сбъднат, а друг е въпросът дали няма да влязат в коалиция.

"Мисля се че трябва да подхождаме реалистично към тези избори", каза пред Дарик Румен Овчаров и призна, че е очаквал по-добър резултат за БСП. "Партията влезе в кампанията честно и отговорно с резултатите от своето управление", допълни той. Нашата тактика в кампанията се оказа успешна", каза още Овчаров.

"Атака" е повишила гласовете у избирателите си с над 30 000 - 40 000 в сравнение с миналите евроизбори, заяви лидерът на партията Волен Сидеров. Той допълни, че резултатите тепърва ще станат ясни и затова отказа да коментира факта, че партията му най-вероятно е спечелила 2 места в Европейския парламент. Сидеров обаче заяви, че са получени сигнали, че други партии са купували гласове - ДПС, БСП, ГЕРБ, „Лидер", РЗС, НДСВ. Той призова прокуратурата и ДАНС да разследват откъде част от другите партии са имали толкова средства за реклама по време на кампанията, като визира специално РЗС, които, по думите му, на вечер за реклама по една от националните телевизии са давали 100 000 лева.

Сигурни сме, че "Ред, законност и справедливост" /РЗС/ ще има поне един мандат в Европейския парламент. Това каза водачът на листата на партията Димитър Абаджиев пред журналисти на влизане в НДК. По думите му РЗС като нов политически проект ще бъде представен и в националния парламент. Всички гласове, които сме постигнали, са изцяло политически и емоционален вот, а не вот на основата на пари, коментира Абаджиев. Според него днес голяма част от вота ще бъде предопределен от купуване на гласове.

"Избирателната активност този път е по-висока, значи успяхме да мотивираме повече хора за европейското членство на България и за практическте ползи от него", каза водачът на листата на ГЕРБ за ЕП Румяна Желева. В отговор на въпроса дали ГЕРБ е успяла да мобилизира достатъчно хора да гласуват, Желева каза, че партията е продължила да прави това, което две години са правили нейните евродепутати - да говорят на хората за практическата полза от членството на страната ни в ЕС.  Тя изрази разочарованието си, защото според нея кампанията е била съпроводена с черен пиар срещу партията и охулването й. Резултатите не закъсняха - днес валят информации за опорочаване на изборите, каза Желева. 

"Лидер" не са участвали в купуването на гласове, заяви бинзнесменът Христо Ковачки. Той отхвърли обвиненията, че партията е постигнала изненадващия резултат, според който "Лидер" влиза с един депутат в ЕП заради купуване на гласове. Ковачки обаче заяви, че лично е ходил и молил неговите подчинени да имат вяра в "Лидер" и да гласуват за тях. Христо Ковачки допълни, че този резулат не е постигнат само заради неговите работници, а главно заради огорчението на народа от предишните управляващи. Той каза още, че "Лидер" ще се бори за поне 20 места на предстоящите национални избори.

Водачът на листата на "Лидер"- Новото време Емил Кошлуков каза, че няма нищо против за изборите на НС да се проведат преговори със СДС, ВМРО и ДСБ. Това според него би дало възможност резултатите при такъв политически формат да са по-добри от тези на БСП. Необходимо е обединяване, дано новите партии като нас да са на кадем, каза той. Кошлуков очаква партията да има един депутат в ЕП.

Изборите за ЕП показват, че ни е грижа какво се случва в Европа и че Европа я е грижа за нас, каза еврокомисарят Меглена Кунева, водач на листата на НДСВ. Като цяло избирателната активност в ЕС е сравнително ниска - 46 на сто, но тя се покачва в три от новоприетите страни - Литва, Естония и България, което ме радва, допълни Кунева. Според нея резултатите за НДСВ не са сензационни. Това е нормален изборен процес, в който хората решават кого да изберат. Повече ме интересува в какъв ЕП отиват 17-те български евродепутати, посочи Меглена Кунева. Тя приема вота като оценка за работата й като еврокомисар през последните две години и половина.

Редовно подценяват НДСВ, но днес се представихме по-добре от очакваното, каза министър Николай Василев. По думите му този път партията е успяла да мобилизира симпатизантите си по-добре, а най-сериозна роля е изиграла водачът на листата Меглена Кунева. Според министър Василев тя е събрала подкрепа над предвидената от социолозите. Напълно е възможно да имаме двама евродепутати, каза още той, но добави, че резултатите не могат да се изчислят преди да излязат официалните резултати.

Доказахме, че личностите на НДСВ са най-силни и заслужават подкрепа, каза заместник-предсeдателят на НДСВ Милен Велчев. Той изрази надежда, че следващите 3-4 седмици ще успеят да направят още по-силно внушение и да убедят избирателите в силата на политиците, които НДСВ предлага. Надявам се, че ще завършим това първо полувреме с двама евродепутати, коментира още Велчев. 

"Очакваме още по-добър резултат на националните избори", каза министърът по европейските въпроси Гергана Паси. "За мен беше огромно удоволствие да бъда резервния играч в отбора, който беше трениран от Гергана. НДСВ за пореден път показа, че социологическите изследвания не успяват да хванат неговата истински дълбока популярност. Това са четвъртите избори, на които опровергаваме с добро социологическите изследвания", коментира Соломон Паси.

"Очаквайте още от нас, тепърва набираме скорост", каза пред Дарик лидерът на СДС Мартин Димитров и един от водачите на "Синята коалиция". Социологическите прогнози казват, че ще имаме двама евродепутати, но ще изчакаме окончателните резултати, допълни той. Най-важното е, че хората застанаха зад нас. Търсихме подкрепата на обществото и я получихме по начин, по който ние се надявахме да се случи, каза още Димитров.

"Мисля, че обстоятелството, че срещу нас се приложиха непозволени средства, че имаше непрекъснат саботаж разстрои поне първата фаза на нашата кампания", каза от своя страна председателят на ДСБ Иван Костов, който е и един от лидерите на Синята коалиция. Костов допълни още: "Предкампанията на практика ние я загубихме, влязохме в същинска кампания преди две седмици, когато Мартин Димитров показа регистрацията, защото големият проблем беше ще стигне ли Синята коалиция до регистрация на следващите избори и по този начин изобщо да се минира и първото ни участие. Тази кампания нанесе щети. Ние тепърва можем да мобилизираме още свои избиратели и това ще става".  

"Това е голямото завръщане на сините", каза водачът на листата на Синята коалиция за ЕП Надежда Михайлова. "Резултатите са много добри, независимо от нечестната игра срещу Синята коалиция, хората ни повярваха отново", каза още тя и беше категорична, че Синята коалиция ще има двама депутати в ЕП. На въпрос за коалиция вдясно, Михайлова отговори, че за мажоритарния кандидат на Парламентарните избори вероятно това ще се случи. Тя даде категорична заявка, че коалицията не трябва да бъде на всяка цена и прогнозира, че на вота за национален парламент сините ще имат по-добри резултати.

"Нищо неочаквано не се е случило на тези избори", коментира Иван Сотиров от Синята коалиция по повод представянето на ГЕРБ и БСП на изборите. По думите му, управляващите партии БСП и ДПС са се провалили, тъй като резултатите били показателни. Въпреки проблемите в партията Сотиров заяви, че на Парламентарните избори ще участват като Синята коалиция. Той прогнозира добро представяне на коалицията. Според него партията трябва да се мобилизира, за да има стабилно дясноцентриско мнозинство. По думите му, в България има такива тенденции.

"Смятам, че не направихме добра кампания, за да бъдем разбрани може би", каза лидерът на "Гергьовден" и един от водачите на коалиция "Напред" и кандидат за евродепутат на коалицията Любен Дилов-син. "По-тъжното, което се случи наистина е, че в момента са поставени под съмнение две неща - изобщо политиката в България, защото над една трета от гласовете очевидно на тези избори са взети несвободно, хайде така да го кажем", каза той и уточни, че не става въпрос за купуване на гласове, а има и други форми на натиск. "По-интересното чисто политически е, че управляващата коалиция като цяло, общо, ако се сборуват резултатите, взе един не лош резултат и това трябва да накара всички, които смямат да я сменят в управлението какво ще направят оттук нататък", каза още Дилов-син.

Движение "Напред" ще търси коалиция за парламентарните избори, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и призна, че може би е грешка, че не са се явили заедно с "Лидер" на евровота, допълвайки, че е задължително да потърсят партньори за изборите за национален парламент. "Обединената опозиция може да доведе до по-добри резултати от разединената", допълни Каракачанов. Той обаче отказа да отговори дали ще търси партньорство с "Лидер" или РЗС, като заяви, че това ще е общо решение на всички от "Напред". 

"За партия "Българска социалдемокрация" евровотът е генерална репетиция за парламентарните избори", каза лидерът на партията и кандидат за евродепутат Александър Томов. Възмутени сме от масовото купуване на гласове, коментира той. Томов посочи, че имат сведения за купуване на гласове от 70-80 общини. По думите му най-много сигнали за купуване на гласове от партията имат за БСП, ДПС и "Лидер".

По време на евроизборите България и Франция се движат по един и същи колос, каза френският посланик у нас Етиен дьо Понсен. По думите му във Франция печели дясната партия на президента Никола Саркози, но се очертава Зелените също да имат доста добри резултати. Френският посланик подчерта, че активността във Франция е била около 40 процента, което не е добър резултат за страната му.

"Доволен съм от представянето на ДПС на евроизборите", каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. Време, в което избирателите са дефицит и доверието е дефект на всяка партия да имаш сигурни 350 000 гласа не е малко, посочи той. "Не се оправдаха очакванията на наблюдателите за голяма разлика между първото и второто място", отбеляза лидерът на ДПС. Той заяви, че да се оправдаваш с ниската избирателна активност, значи да не си политик.

"Българинът винаги е бил чувствителен и интуитивен и с много голям исторически опит преценява какво доверие да даде и с каква отговорност да натовари определен субект", коментира лидерът на ДПС. Той беше категоричен, че ДПС не купува гласове. "Ние не купуваме гласове, нашият електорат е твърд, както и този на БСП", каза Доган.

„Във всички случаи РЗС е с между 5 и 6 процента, което ни отрежда второ място след ГЕРБ в дясно. Партиите в "Синята коалиция" са пет и трябва да си поделят процентите, докато РЗС самостоятелно има между 5 и 6 процента при активност,  при която всички социолози сочеха, че ще бъдем под 3 процента", коментира Яне Янев.

РЗС няма да прави коалиции за следващите избори, а ще играе самостоятелно, тъй като от партията смятат, че избирателите са оценили посланията й, допълни лидерът на РЗС. На следващите избори ще удвоим резултатите, категоричен бе Яне Янев.