Кой да ръководи българската делегация в ООН било съгласувано между кабинетите на президента и премиера

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Кой ще ръководи българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН било договорено между кабинетите на президента и премиера. Това увери медиите в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тази година това ще е премиерът Бойко Борисов.

Според правилата на ООН е възможно страната да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министъра на външните работи, те могат и да се ротират, в зависимост от темите, добави тя. Така че, по думите й, с оглед на българското европредседателство, глобалните теми, преценката е била, че е добре тази година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

В никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват, подчерта Захариева. И добави, че миналата година делегацията е водена от държавния глава.

Президентът Радев знае за това, посочи външният министър, цитирана от БТА. Имало е писма между двата кабинета, среща между кабинетите на президента и на премиера.

По принцип, смята вицепремиерът, комуникацията винаги, ако има някакъв проблем, би трябвало да се подобрява. Аз мисля, че комуникация между институциите има, сигурно винаги има какво да се подобрява, но това е двустранен процес, не може само да е от страна на премиер към президент, например, би трябвало да е в двете посоки, коментира Екатерина Захариева.

В същото време от президентската администрация съобщили за NOVA, че решението премиерът да представлява България на общото събрание на ООН е на правителството и не е обсъждано с президентството.