Димитър Симеонов е българин, който живее в Испания. 49-годишният сливналия почете празника на българските букви по своя си начин, с любимото изкуство - извая лика на светите братя Кирил и Методий с древната тайландска техника, наречена мукимоно, по-популярна с английския синоним - карвинг.
Димитър е в Мадрид от 18 години, доскоро работи като главен готвач. Вече е без работа, а точно на 13 март, в деня, когато у нас обявиха извънредно положение, самолетните билети на семейството изгарят. Двамата със съпругата му решават, че ще бъдат отговорни и няма да се приберат в родината, за да не носят заразата на близките си. В момента в Мадрид трудно да се оцелява. Ресторантите ще отворят в понеделник, но само на открито и на 30% от капацитета си. А той вече няма работа.
"Цяло чудо ще е, ако преди септември си намеря нова работа", реалист е Димитър. "Най-страшното беше, когато избираха кого да приемат в болницата и кого - не", разказва българинът. Семейството има близък приятел, който чакал ред, за да бъде приет в болница. Тестове имало само за най-тежките случаи. Още няколко техни приятели изкарали тежко болестта и били хоспитализирани, но Димитър и близките му си наложили дисциплина през цялото време и засега успели да се опазят.
Как обаче се влюбва в древното тайландско изкуство - дълбаене с гравюра върху плодове?
"Преди почти 10 години купих един чувал картофи и започнах да се упражнявам. Самоук съм. Запалих се от един репортаж по телевизията за Тайланд. Видях, че там е много популярно това изкуство. То е едно от най-древните изуства, а преди векове знатните жени са украсявали трапезата по този начин. С годините става достъпно до всички слоеве на обществото", разказва Димитър. Дълбае със специални ножове, които си поръчва от Тайланд. Твърди, че с карвинга релаксира. Спокойствието го обзема веднага щом се заеме с поредния плод или сапун.
Една диня, тиква, пъпеш, калъп сапун се превръща в шедьовър на карвинга за 6 до 8 часа. После се изяжда за минути, особено ако динята е издълбана в средата и напълнена с други плодове. Испанци и българи в Мадрид го търсят и през страницата му във Фейсбук - поръчват си по всякакви поводи от ядливите творби-десерти на Морския /прозвището е наследство от баща му, легендарният вратар на ФК "Сливен" отпреди десетилетия, Динко Симеонов/ - за рождени и имени дни, годишнини, сватби. Дините му са не по-малко изкусителни от най-пищната торта, а и по-здравословни. Сапуните му приличат на брюкселска дантела.
Върху плода често гравира и любими образи от предавания на NOVA - на екрана на динята са Зуека и Рачков от шоуто "Като две капки вода", тук е и водещата на "На кафе" - Гала.
В момента е на кръстопът - прибира му се в България, но още не е взел окончателното решение. Вероятно вглъбяването и спокойствието, което му носи мукимоното, ще му дадат отговора. "А дотогава съм отворен за нови професионални предизвикателства", казва Димитър, за когото карвингът е хоби, а готвенето на ястия - професия повече от 20 години.
Димитър Симеонов, личен архив
Димитър е в Мадрид от 18 години, доскоро работи като главен готвач. Вече е без работа, а точно на 13 март, в деня, когато у нас обявиха извънредно положение, самолетните билети на семейството изгарят. Двамата със съпругата му решават, че ще бъдат отговорни и няма да се приберат в родината, за да не носят заразата на близките си. В момента в Мадрид трудно да се оцелява. Ресторантите ще отворят в понеделник, но само на открито и на 30% от капацитета си. А той вече няма работа.
"Цяло чудо ще е, ако преди септември си намеря нова работа", реалист е Димитър. "Най-страшното беше, когато избираха кого да приемат в болницата и кого - не", разказва българинът. Семейството има близък приятел, който чакал ред, за да бъде приет в болница. Тестове имало само за най-тежките случаи. Още няколко техни приятели изкарали тежко болестта и били хоспитализирани, но Димитър и близките му си наложили дисциплина през цялото време и засега успели да се опазят.
Димитър Симеонов, личен архив
Как обаче се влюбва в древното тайландско изкуство - дълбаене с гравюра върху плодове?
Димитър Симеонов, личен архив
Димитър Симеонов, личен архив
"Преди почти 10 години купих един чувал картофи и започнах да се упражнявам. Самоук съм. Запалих се от един репортаж по телевизията за Тайланд. Видях, че там е много популярно това изкуство. То е едно от най-древните изуства, а преди векове знатните жени са украсявали трапезата по този начин. С годините става достъпно до всички слоеве на обществото", разказва Димитър. Дълбае със специални ножове, които си поръчва от Тайланд. Твърди, че с карвинга релаксира. Спокойствието го обзема веднага щом се заеме с поредния плод или сапун.
Димитър Симеонов, личен архив
Димитър Симеонов, личен архив
Една диня, тиква, пъпеш, калъп сапун се превръща в шедьовър на карвинга за 6 до 8 часа. После се изяжда за минути, особено ако динята е издълбана в средата и напълнена с други плодове. Испанци и българи в Мадрид го търсят и през страницата му във Фейсбук - поръчват си по всякакви поводи от ядливите творби-десерти на Морския /прозвището е наследство от баща му, легендарният вратар на ФК "Сливен" отпреди десетилетия, Динко Симеонов/ - за рождени и имени дни, годишнини, сватби. Дините му са не по-малко изкусителни от най-пищната торта, а и по-здравословни. Сапуните му приличат на брюкселска дантела.
Димитър Симеонов, личен архив
Димитър Симеонов, личен архив
Върху плода често гравира и любими образи от предавания на NOVA - на екрана на динята са Зуека и Рачков от шоуто "Като две капки вода", тук е и водещата на "На кафе" - Гала.
Димитър Симеонов, личен архив
Димитър Симеонов, личен архив
В момента е на кръстопът - прибира му се в България, но още не е взел окончателното решение. Вероятно вглъбяването и спокойствието, което му носи мукимоното, ще му дадат отговора. "А дотогава съм отворен за нови професионални предизвикателства", казва Димитър, за когото карвингът е хоби, а готвенето на ястия - професия повече от 20 години.
Димитър Симеонов, личен архив