/ Георги Димитров
От „Има такъв народ“ са внесли два проекта на решение за промени в състава на две парламентарни комисии - по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. Това показва справка в сайта на Народното събрание. Предложението е ИТН да имат право на още едно място за сметка на „Демократична България“. Така ИТН ще има в двете комисии по трима членове, а ДБ ще остане само с по един.

Електорални нагласи според „Алфа Рисърч“: „Възраждане“ се изкачва на четвърта позиция, ГЕРБ водят

В момента и двете формации имат по двама представители в съответните комисии.

Водещ мотив за предложената промяна е броят на народните представители във всяка от парламентарните групи, който налага прецизиране точно и на броя на членовете на комисията, посочват от ИТН. Не трябва да се пропуска и фактът, че при конституиране на комисията това трябва да бъде водещ мотив за определяне на размера и числения състав, отбелязват още те. В мотивите се отбелязва още, че промяната има за единствена цел да въведе яснота и пропорционалност в представителството в съответната комисия, съобразено с числеността на съответната парламентарна група.

Слави Трифонов с нови критики към коалиционните партньори

В отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов заяви пред медии в парламента, че темата ще бъде обсъдена в парламентарната група и ще се види дали има основание за подобно искане от страна на ИТН.
БТА