Кметът на Пловдив даде месец да се реши проблемът с „екобомбата” в Цалапица
Кметът на Пловдив даде месец да се реши проблемът с „екобомбата” в Цалапица / снимкa: DarikNews
Еколозите в общината да докладват до месец възможностите за пълното обезвреждане на сметището край Цалапица, нареди кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Те се задължават да проучат възможностите за рекултивация на терена над сметището или за преработка на натрупваните от 18 години битови отпадъци.

Специалистите от отдела ще трябва да анализират и причините за пожара и да предложат спешни мерки, които да не допуснат нови запалвания на боклука, както и да предложат проекти за изграждане на система за тотален контрол и сигурност върху територията на сметището край Цалапица. Кметът предлага да се осигури видео наблюдение на обекта и задължителни нощни обходи. Според него трябва да се разработи и система за максимално бързо оповестяване при възникване на подобни аварийни ситуации.

Периодичното задимяване на Пловдив през изминалата седмица не е довело до рязко завишаване на случаите на остри респираторни или други заболявания, твърдят в официално изявление от Община Пловдив. Според данните на измервателните станции на РИОСВ, на РИОКОЗ и на “Гражданска защита”, освен завишено съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух не са регистрирани други опасни за здравето вещества.