Кметът на Перник Росица Янакиева: Няма да напускам БСП
Кметът на Перник Росица Янакиева: Няма да напускам БСП / снимка: БГНЕС, архив

"Нямам никакво намерение да напускам БСП". Това заяви кметът на Перник Росица Янакиева по повод рестарта на проекта АБВ на Георги Първанов.

"Аз бях сред учредителите на проекта АБВ, затова сега подкрепям и рестарта му. В такъв тежък за държавата и за хората момент АБВ дава възможности да се търсят решения на тежки и важни въпроси. При това решения, за които задължително трябва да има национален консенсус. Тежките проблеми с демографската криза, в икономиката, здравеопазването и образованието не търпят отлагане", отбеляза Янакиева.

Относно това дали АБВ ще има листа за евровота, кой ще бъде мандатоносител и кой ще бъде в листата, Янакиева заяви, че за нея това е несъществен въпрос. Важното, според нея, е това, че трябва да има диалог, че "капсулирането на ръководството на БСП, защото тя е единствената сериозна голяма формация в лявото пространство, е въпрос, който чака отговори". С тези думи Янакиева обясни подкрепата си за проекта АБВ.

"Ние отправяме провокация не само към БСП, а и към всички политически партии, защото след 25 години на преход, за съжаление, се намираме много по-назад, отколкото когато тръгнахме по пътя на промените. И хората останаха в голяма степен излъгани в очакванията си. Длъжни сме да го направим, защото тази държава трябва да има някаква перспектива и хората да имат сигурност. Длъжни сме да го направим и заради тези милион и половина млади хора, които напуснаха държавата и към които ще се присъединят още, а не ми се ще това да се случва. Трябва да се предложи алтернатива и трябва да се предложат дългосрочни политики", смята кметът на Перник Росица Янакиева.