Кметът на Царево търси помощ за Резовска река
Кметът на Царево търси помощ за Резовска река / Мария Лазарова
Устието на Резовска река се нуждае спешно от укрепителни дейности, съобщи кметът на Царево Петко Арнаудов. Той е подал сигнал до министрите Асен Гагаузов, Емел Етем и Ивайло Калфин за наложителния оглед и експертна преценка и за дейности по укрепване устието на Резовска река.

Наводненията през юли 2006 година нанесоха щети и значителни изменения на брегоукрепителните съоръжения, припомня кметът и допълва: „При всеки следващ порой последиците могат да бъдат много сериозни”.

В сигнала му до институциите се посочва, че в резултат на въздействието на високите води на реката целостта на укрепителното съоръжение откъм българска страна, което представлява заскаляване с едър камък и тетраподи, е нарушена и съществува опасност при следващи наводнения да бъдат нанесени по-големи щети и цялостно разрушаване на дигата.

"Това несъмнено ще доведе до изместване на устието и риск от промяна на морската граница", смята още Арнаудов. Наводненията са причинили щети и откъм турския бряг, но към настоящия момент тяхната дига е възстановена, добре укрепена и увеличена, се казва още в писмото до министрите.