Кметицата на Хисаря заблудила полицията; искат отстраняването й
Кметицата на Хисаря заблудила полицията; искат отстраняването й / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Аргументите на юристите
70498
Аргументите на юристите
  • Аргументите на юристите

Три жалби са подадени в Окръжна прокуратура Пловдив срещу действията на кмета на Хисаря Пенка Ганева.

Прокуратурата е сезирана за грубо неизпълнение на служебните задължения от страна на Ганева, която не е осигурила нормални условия за извършване на ремонтни дейности по проект за полагане на нова ВиК мрежа, в следствие на което на 18 февруари полиция и жандармерия нахлуха в частна фабрика за минерална вода в Хисар.

Освен това според юристите на компанията, тя е заблудила директора на полицията в Пловдив, който е разпоредил служители на РПУ-Карлово и части на жандармерията да й осигурят подкрепа при осигуряване на достъп до имота.

Вчера Ганева потвърди и пред Дарик, че разполага с всички необходими документи за започване на ремонтните дейности в границите на имота на частната фабрика, но впоследствие се оказа, че действително липсва, изискуемият по закон план на Инспекцията по труда за безопасни условия на труд.

Това се потвърждава и от подписаното тристранно споразумение в края на вчерашния ден между нея, представителите на бутилиращата компания и фирмата-изпълнител на проекта „Главболгарстрой”, в което се казва, че ремонтните дейности се прекратяват, докато не се изпълнят предписанията на Изпълнителна агенция „Държавна инспекция по труда” за осигуряване на безопасни условия на труд. Страните се споразумяват да продължат преговорите до края на седмицата, за да се съгласуват сроковете и условията, при които ще продължат строително-монтажните работи във връзка с подмяната на водния колектор.

С подписването на това споразумения кметът на Хисаря Пенка Ганева реално се съгласява да отмени временно собствената си заповед и признава извършените неправомерни действия вчера от страна на общинска администрация и полиция.

Според адвокат Николай Беров има достатъчно основание за извършване на прокурорска проверка и по чл.283 от Наказателния кодекс за престъпно използване на служебното положение от страна на Пенка Генкова, с цел получаване и на определена облага. За да протече нормално разследването, прокуратурата може да поиска временното й отстраняване от длъжност, ако прецени, че има достатъчно основание за образуване на наказателно преследване.

Междувременно днес работниците от ТПК „ Бутилираща компания Хисар” барикадирали входа на фабриката, за да не се допуска отново напрежение и рушене на частна собственост.