/ iStock/Getty Images
До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре у нас ще има регистрирани над 40 градуса, но няма да се стигне до абсолютните максимални температури за нашата страна, които достигат до 44-45 градуса. Това каза в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Оранжевият код за горещо време обхваща още области в петък

горещо
iStock/Getty Images

Той припомни, че на 5 юли 2000 г. в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, отчетена в България.

"Има и още една температура, която е регистрирана през 2016 г., пак на 5 юли, но в Садово - от 45,2 градуса. Но към този рекорд, ние, климатолозите, се отнасяме малко с недоверие, защото имаме много сериозни съмнения, че не е реалистичен. Затова се приема за най-висока температура у нас - много добре измереният и научно обоснован температурен рекорд от 2000 г. в Пловдив от 45 градуса", коментира проф. Рачев.

Според него, хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30 процента. "Ако влажността беше двойно повече - 60 процента, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбеляза климатологът.

горещо жега време топло слънце
iStock/Getty Images

Оранжев код за опасно горещо време до края на юли (СНИМКА)

По нашето Черноморие винаги има бриз и високите температури се понасят по-лесно, но и на морето може да се получи топлинен или слънчев удар, каза проф. Георги Рачев.

Той коментира, че "и по морето, положението с температурите, е доста тежко, особено в следобедните часове - между 13:00 и 16:00 часа".

Слънцето е много силно и е много високо над хоризонта.

Затова и на морето трябва да се спазват тези няколко изисквания: да се пие повече вода, да се носи шапка, особено от хората, чувствителни към високите температури, препоръча климатологът.

жега лято термометър
/ iStock/Getty Images


enlightenedВисоките температури у нас са в резултат на пренос на много топъл и сух тропичен въздух от Северна Африка

Винаги максималните температури в България и периодите с наднормални температури се наблюдават, когато навлиза тропичен въздух от Северна Африка. Синоптичната обстановка сега е такава и е повтаряща се, като над България се пренася много топъл, горещ и сух въздух, който повишава температурите, обясни проф. Георги Рачев. Той прогнозира, че до 12-13 август максималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса.

В неделя се очаква у нас да има един "температурен връх", а във вторник-сряда се очертава "втори връх на топлината", но към момента не се очакват нормални за началото на август температури, каза климатологът.

Според него, тази неделя в района на Видин и Плевен, както и в района на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да достигнат дори до 42-43 градуса. Поне засега няма да могат да достигнат този температурен рекорд от 2000 г., но ще го доближат.

термометър жега плаж
iStock/Getty Images

Гореща вълна: Температурен рекорд е отчетен в Хасково

Времето е екстремно по отношение на абсолютните максимални температури, а особено екстремно е и по отношение на факта, че ще се направят три седмици с много високи наднормални температури. Сега сме в първата такава седмица, която почти измина, но предстоят другите две седмици с високи температури - до 12-13 август, каза проф. Рачев.

Той съобщи още, че за този период на годината, в равнинната част на България нормалните температури са между 27 и 30 градуса, а сега аномалията е със 7 градуса или с 12 градуса повече над нормата, на места.

лято
iStock/Getty Images


enlightenedОчаква се лятото на 2021 г. да е по-топло от миналогодишното

И докато днес, утре и вдригиден, ще има високи температури в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, та дори и в част от Унгария, то в понеделник и вторник - Сицилия и Балканският полуостров, източната му половина - България, Гърция и Егейската част на Турция, ще бъдат обхванати от т.нар. гребен на топлина.

От този "език на топъл, сух, континентален въздух от Северна Африка" и температурите в Сърбия, макар и над нормата, ще бъдат значително по-нормални, докато у нас ще се наблюдават местни рекорди за деня - в конкретния град или населено място, прогнозира проф. Георги Рачев.

Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България. "Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България", коментира климатологът от Софийския университет.

По думите на проф. Георги Рачев, "очаква ни прекрасна зърнена реколта, но ако засушаването продължи и царевицата не се полива, селкостопанските производители ще я "загубят".
БТА