/ Община Видин
Забраняват и всички дейности в горските територии заради чумата по свинете
Забраняват всички дейности в горските територии заради чумата по свинете
102082
Забраняват всички дейности в горските територии заради чумата по свинете
  • Забраняват всички дейности в горските територии заради чумата по свинете
В осемкилометровите зони от огнищата на заболяването Африканска чума по свинете ще се забранят всички дейности в горските територии - бране на билки, гъби, дърводобивна дейност и други. Това заяви в Търговище зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Той уведоми още, че всички кланици в страната ще работят под надзора на ветеринарни лекари и полиция, а 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси ще бъдат изчистени от домашни свине в „задния двор“. Атанас Добрев присъства на организирана от областния управител на Търговище Митко Стайков работна среща, на която бяха обсъдени мерките за неразпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

Чумата стигна и до Силистра, заразен е свинекомплекс със 17 хиляди животни

Областният управител на Търговище Митко Стайков обясни, че гражданите в някои населени места не осъзнават проблема и не изпълняват дадените им указания. И все пак жителите на селата, в които се намират индустриалните свиневъдни ферми, са умъртвили доброволно прасетата, отглеждани в обекти от т.нар. тип „заден двор“, стана ясно от думите му. 

Д-р Теодора Тодорова от областната дирекция по безопасност на храните в Търговище информира, че всички резултати от пробите от диви свине в Държавно ловно стопанство „Черни Лом“ и домашните свине в 10-километровата наблюдавана зона от огнището на кв. Въбел са отрицателни. Тя съобщи още, че на 28 юли е намерен труп на дива свиня в село Осен, а вчера е била взета проба от умряло домашно прасе в село Пробуда.

Зам.-министър Атанас Добрев обърна внимание, че основният фактор за разпространение на заболяването е човекът. Той определи депопулацията на дива свиня като една от основните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Добрев апелира и към ловните дружинки да излизат на терен и да претърсват за дивеч.

Oпределиха 20-километрова зона около индустриалните свинеферми в област Плевен

Зам.-министърът заяви още, че предстои утвърждаване на нови указания от министъра на земеделието, с които в 8-километрови зони около огнищата ще се забранят всички дейности в горските територии - бране на билки, гъби, дърводобивна дейност и др. Той информира също, че всички кланици в България ще работят под надзора на ветеринарни лекари и полиция. 20-километрови зони от свинекомплексите ще бъдат изчистени от домашни свине в задния двор.

Добрев призова всички държавни структури да се обединят и стриктно да изпълняват дадените им указания и мерки, за да може да се запази един важен икономически отрасъл в България - свиневъдството.