„Кирилицата в Европа” събира български и чужди медии в Рим
„Кирилицата в Европа” събира български и чужди медии в Рим / netinfo

Кирилицата в Европа e темата на Третата световна среща на българските медии, която ще се състои от 19 до 23 май в Рим. Издатели, главни редактори, директори на осемдесет български и чужди медии – 50 медии от цял свят и 30 от България ще дискутират теми, свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа, след присъединяването на страната ни към Европейския съюз, както и съпътстващи теми като „Медийните кампании”, „Информационните портали”, „Изкуството в медиите” и други.

За първи път тази година паралелно с работните заседания Българската телеграфна агенция е предвидила и множество културни събития. Сред тях са откриването на изложба с непоказвани кадри на Иво Хаджимишев – Златни страници от българското Средновековие; посещения на катедралата Санта Мария Маджоре и базиликата Сан Клементе и гроба на Св. Константин Кирил Философ. Май-голямото събитие на форума – аудиенцията при Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI, ще бъде на 23 май от 10:30 ч.

Участието си в Третата световна среща на българските медии вече са потвърдили 36 представители на български медии от цял свят. Най-младите медии сред тях са 2 печатни издания – в. „Българският вестник” от Кипър и в. „Български хоризонти” от Аризона, които са основани преди от по-малко от 2 години. Сравнително млада медия е и в. „Алтернатива”, Франция, който съвсем наскоро поде инициатива в подкрепа на Българските медици в Либия по време на президентските избори във Франция, като изпрати послание към двамата кандидат президенти, класирали се за втори тур.

Интерес към събитието са проявили не само родните медии, но и ключови чуждестранни агенции, вестници, радиа. Освен националните български медии и представителите на български медии в чужбина се очакват участници от различни обществени и културни сфери от България и чужбина. Потвърдено е участието на представители на „Асошиейтед прес”, интерес проявяват водещи медии от Италия, поканени са и други западни медии.