Петков коментира напускането на залата от ГЕРБ-СДС като "липса на парламентарна култура"
"Всички ние, включително и президентът и изпълнителната власт, сме в отбора на България. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът Кирил Петков. Петков коментира думите на президента Румен Радев, който заедно с Илияна Йотова по-рано днес положиха клетва.

"Да в един отбор сме, в отбора на България сме, много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт", добави Петков. По думите му, именно това е силата на разделението на властите.

"Всеки един от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети. Много бих се радвал, той да бъде критичен към нашите политики, нашите действия, да имаме взаимовръзка, когато говорим пред външния свят да говорим на един език", каза Петков.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово 

Напускането на ПГ ГЕРБ-СДС на пленарната зала, по време на изказването на Радев, Петков коментира като: "липса на парламентарна култура".

Той заяви още, че Конституцията ще бъде една голяма тема в следващите месеци, защото трябва да има поправки. Като пример Кирил Петков визира ролята на главния прокурор. "Аз вярвам, че в България не трябва да има човек, над който е само Господ. Не трябва да има такава институция, където да няма възможността някой да контролира", коментира той. Препотвърждаваме съществуващата позиция и я надграждаме, отчете Петков относно посещението си в Македония. "Аз направих точно това. Мисля, че много хора вчера с ревност видяха, нещо, което ние постигнахме с първия ход - да получим тази първа нота", коментира премиерът.

По думите му срещата е била конструктивна. Вчера беше огромен успех това, което направихме, добави Петков. Относно "фашисткия режим", Петков посочи, че това са теми, които историческата комисия трябва много ясно да обсъди. "Тези работни групи ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа, и как това е повлияло на територията на Република Северна Македония", заяви той.

Съдебната система не работи - това за мен е най-големият проблем, коментира Петков и добави, че това е задача номер едно. Като успех той отчете действията на ДАНС спрямо Сотир Цацаров и отнетия достъп до класифицирана информация.

Относно раздадените в НАП 32 млн.лв. бонуси, Петков заяви, че те са към Министерство на финансите. Той обаче поздрави НАП за събраните приходи, добрата работа на агенцията миналата година.

Той съобщи, че все още нямат кандидати от "Продължаваме Промяната" за шеф на КЕВР, но се водели разговори. Петков посочи, че за тях е приоритет законът за промени на КПКОНПИ.
БТА