/ Министерски съвет
"На днешния ден прекланяме глави пред милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война. В този период страната ни успява да спаси близо 50 хил. български евреи". Това написа министър-председателят Кирил Петков на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.

"След присъединяването на България към Тристранния пакт през 1941 г. правителството е принудено да следва антиеврейска политика, но острата реакция на обществеността, на църквата, на политици и интелектуалци спира плановете за депортиране на евреите към нацистките концлагери. На днешния ден се молим с надеждата, че събитията отпреди осем десетилетия няма да се повторят. Но историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките. На този ден гледаме и напред. Защото след войната Европа беше съградена върху обещанието за мир", пише още в публикацията. 



На 27 януари - денят, в който през 1945 г. е освободен лагерът Аушвиц, отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.