/ БГНЕС
След здравето на хората, най-важно е да защитим работниците, заяви зам.-председателят на БСП
"Смятам, че мерките, които обяви щабът, са адекватни и е добре политиците да не извиват ръцете на ген. Мутафчийски, а да го оставят да работи. В момента е криза и тя е за всеки един от нас. Мерките, които са взимат, са относими до всички и е абсурдно едни да не работят, а други – „приятели на приятели” един вид, да си карат все едно няма извънредно положение." Това заяви по БНТ зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той се обърна и към министъра на МВР, като призова за взимането на конкретни мерки, които да се налагат на спекулантите.

Президент и премиер в един глас: Борбата днес е за всеки българин (ВИДЕО)

"Наред с медицинските работници, хората на реда са елемнт от справянето със ситуацията. Надявам се министър Маринов да си свърши работата в тази посока”, допълни Кирил Добрев.

По думите му позитивното от тази криза е, че най-накрая всички - политици, правителство, общество да разбират, че тази здравна система, която има България в момента, повече не може да продължава да функционира по този начин.

Варненец с положителна проба за коронавирус в „Света Марина“

“Във всеки град има една фалирала или кретаща общинска болница, но за сметка на това има частни болници в цветущо състояние. Надявам се щабът, така както е мобилизирал целия държавен здравен ресурс, да мобилизира и частния такъв”, подчерта зам.-председателят на БСП и защити исканията на медицинските сестри от преди седмица за по-адекватно заплащане.

"Здравето не може да бъде стока" - коментира Добрев и припомни, че в условия на криза всички стават социалисти и разчитат на държавата. “Самият факт, че вече сме свидетели на инициативи от млади хора, които слагат обяви по блоковете, че ще съдействат на по-възрастните - това е солидарността и се вижда, че няма нищо лошо в социалната и лява идея и тя не може да бъде подигравана”, допълни Добрев.

Борисов към здравните инспектори: Повече от всякога се нуждаем от Вашия професионализъм

Според заместник-председателя на левицата най-важното е всички мерки, които бъдат предприети, да срещнат голяма политическа и обществена подкрепа.

"На първо място трябва да защитим работника и неговото работно място. Същевременно трябва да се обърне внимание за подпомагане на малкия и среден бизнес, които трудно биха оцелели в това положение. Тук идва ролята и на държавата - данъчни облекчения, намалени лихви на НАП и др.", коментира Кирил Добрев.

Той подчерта, че след преминаването на кризата именно работниците и бизнеса ще бъдат нужни наново за пълнене на държавната хазна.

Десислава Радева иска кредитна ваканция: Крути мерки само към хората не вършат работа

"Трябва да има тотално преразглеждане на приоритетите. До онзи ден раздавахме всички излишъци от бюджета, сега при криза г-н Борисов иска актуализация от парламента - впечатлен съм", каза още Добрев.

Според него правителството трябва да даде разяснение какви са резервите на страната, да се направи и ревизия на Държавния резерв.

Кирил Добрев не подмина и разнопосочните сигнали, които в последните дни се получаваха от страна на отделни министерства.

Зам.-кметът на София: Метрото мирише на болница

"Всяко едно ведомство издаваше различна заповед, а някои даже по две. Настана тотален административен смут в държавата”, коментира Добрев.

"Винаги съм казвал, че когато строиш и се хвалиш с пътни магистрали, трябва да помислиш и за информационните такива - магистралите и пътищата на 21-ви век. Във времето на високите технологии имаме възможност да говорим за изнесено работно място от всяка точка на страната. Ако бяха събрани тези 700 млн. лв. приходи от хазарт, днес нямаше да се чудим как да обучаваме децата, които не могат да бъдат в класните стаи или да се чудим как да продължават лекциите на студентите”, подчерта Кирил Добрев.

Според него премиерът Борисов няма повод да се ядосва за промените в цените в държавата.

Караниколов: Скоро можем да говорим и за ръст на безработицата

“Няма какво да се сърди, той е човекът, който трябва да решава тези въпроси. Правителството трябва да бъде активно чрез своите институции КЗП, КФН, КЗК - всички тези институции е време да си свършат своята работа, така че да не се допуска спекула с цените”, обясни зам.-председателят на БСП.

"В историята остават имената само на политици, които са имали смелостта и достойнството да протегнат ръка в кризисни моменти, мисля, че това е урок и за нашия политически елит", обясни Кирил Добрев, визирайки взаимоотношенията премиер-президент.

Той коментира и вътрешнопартийния избор в левицата, който на този етап е преустановен. Добрев се обърна към членовете и симпатизантите на БСП да останат вкъщи. Той даде идея младежката организация на БСП, заедно с кметовете на левицата да предприемат действия, с които да подпомогнат по-възрастните хора да се справят с изолацията.

Танева: Няма абсолютно никакъв риск да има недостиг на основни храни (ВИДЕО)

"Няма значение кой е председател на БСП, а той да води левицата към победа на следващите избори”, коментира Кирил Добрев.

"Дали ще се кандидатирам или не, ще видим след кампанията по номинации. Благодаря на всяка организация, която ме е номинирала, въпреки натиска, който се оказва. Все пак да не забравяме, че подобни номера не са измислени от хората, които са от няколко години в партията”, допълни зам.-председателят на БСП.

По думите му червената идея е нещо, което се предава от поколение на поколение и се носи в сърцето и това ще продължава.

Красимир Вълчев: Тестовете за матурите ще бъдат съобразени със ситуацията (ВИДЕО)

”БСП трябва да спре със скандалите вътре в нея. БСП трябва да бъде единна, и да продължи да бъде най-голямата лява партия. БСП трябва да се опита да консолидира обществото и да избере такъв екип, да извади лица, в които обществото да има доверие." - подчерта Кирил Добрев.

"Надявам се БСП да има лидер, който да може да обедини всички различни мнения в партията, да накара техните автори да седнат на една маса и когато станат от тази маса, повечето социалисти да са наясно, че да си партия с идеи и програма е едно, но ако не спечелиш изборите, какво от това, че идеите са ти добри”, завърши Добрев.