Катастрофата край гара Яна - следствие на несъобразена скорост
Катастрофата край гара Яна - следствие на несъобразена скорост / снимка: БГНЕС

Несъобразена с пътната обстановка скорост на румънската цистерна е причина за тежката катастрофа на магистрала „Хемус” вчера. Това сочат събраните до момента данни на разследващите инцидента.

В столичната полиция е задържан водачът на цистерната - 45-годишен румънски гражданин. По случая е образувано досъдебно производство.

След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Двама души загинаха, а петима бяха ранени след тежкия пътен инцидент, станал вчера около 11.00 ч. в района на гара Яна на магистрала „Хемус”. Румънска цистерна помете по пътя два ТИР-а и четири леки коли.

По-рано днес от спешния институт „Пирогов”, съобщиха, че няма промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата на гара Яна, приети за лечение в болницата. 11-годишното момиче с контузия на белия дроб и контузия на ребрата и 22-годишният мъж с рана на бузата и контузия на шията продължават да са в стабилно състояние.