Катастрофа между ТИР и автобус на входа на София, има пострадали
97506
Катастрофа между ТИР и автобус на входа на София, има пострадали
  • Катастрофа между ТИР и автобус на входа на София, има пострадали
Двама души са в тежко състояние, а други 10 човека са с по-леки наранявания след катастрофа между ТИР и автобус от столичния градски транспорт на магистрала „Тракия” в сряда сутринта. Виновен за катастрофата е шофьорът на камиона, който е ударил автобуса отзад. Турският тираджия е задържан за 72 часа и се очаква да бъде поискана най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”.  
 

катастрофа автобус и ТИР
БГНЕС

Инцидентът е станал малко след 7 часа тази сутрин на  3-ия километър на магистрала "Тракия" в посока София. ТИР с турска регистрация, който изпреварва, удря автобуса на градския транспорт, който се движел по линия номер 7 от Долни Лозен към Гара Искър в София. След сблъсъка автобусът се обръща в канавката. Към мястото на инцидента са изпратени 4 линейки, първата от които пристига 9 минути след сигнала. Пострадалите са откарани в софийските болници „Св. Анна”, „Пирогов” и ИСУЛ. От тях в тежко състояние са двама -  60-годишен мъж и жена на 54 години, които са приети  в болница „Света Анна” с тежки черепно-мозъчни травми и опасност за живота. Ръководителят на Спешното отделение в лечебното заведение д-р Анна Николова каза, че в болницата са настанени още пет човека с по-леки наранявания. 

катастрофа автобус и ТИР
БГНЕС

Двама от приетите  в „Пирогов”, остават за лечение, съобщи изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов. В Детската травматология е настанено 4-годишно момче с фрактура на подбедрицата. Другата пациентка е  25-годишна жена също с  фрактура на подбедрицата и е настанена в травматологията.  В „Пирогов” е прегледана и 47-годишна жена с комоцио и навяхване на шийни прешлени. Поставена ѝ е шина на врата, след което е отказала хоспитализация и си е тръгнала от болницата. Майката на пострадалото дете го е придружавала, но е  отказала  да бъде прегледана на този етап. В автобуса на градския транспорт  са пътували около 25 души.

катастрофа автобус ТИР
БГНЕС

Зам.-кметът  по транспорта на столицата Евгени Крусев коментира пред Дарик, че не са констатирани нарушения от страна на водача на автобуса. Крусев допълни, че всеки, който има документ за превозване в градския транспорт, е застрахован и има право на обезщетение. „Всички пътници, които пътуват с градския транспорт и имат редовен превозен документ, са застраховани. Ние имаме сключена такава застрахователна полица, така че при настъпване не дай си Боже на подобен инцидент застрахователят трябва да изплати обезщетение на база проверките и експертизите”, каза Крусев.

катастрофа автобус и ТИР
БГНЕС


Шофьорът на камиона, който  предизвикал катастрофата,  е турският гражданин Гьокхан Кахриман. Той е задържан за 72 часа. След изтичането на този срок в съда ще бъде гледано искането на Софийската  районна прокуратура за налагането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на шофьора на камиона.