"Чух изявлението на "Възраждане" и не мога да се съгляся с внущения и спекулации. Знаете, че съм бил винаги точен, че съм се придържал към професионализма, към това да работим с данни и да сме професионалисти в Комисията по бюджет и финанси и няма да допусна да се спекулира с тема, болезна за всички каквато е лекуването на децата в чужбина". Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН.

"Лично аз и моите колеги от ИТН сме внесли за разглеждане Закона за личната помощ, който така и не беше разгледан в пленарна зала. Но никой от нас не си е позволил да прави каквато и да е спекулация или популизъм с тази тема и не приемам по никакъв начин това, което направиха колегите от "Възраждане", смята Каримански.

„Възраждане“: Асен Василев лиши болните деца от пари за лечение

По думите му във Фонда за лекуване на деца в чужбина има достатъчно пари. Тези пари не са използвани и до момента няма отказ за дете, което да не е изпратено за лекуване в чужбина заради липса на средства. Има откази по други причини - вероятно лекарски, административни, но не и поради финансови причини.

Ако нещо трябва да бъде допълнено в преходните разпоредби на Закона за държавния бюджет, то това е само и единствено на балансиране на бюджета на НЗОК. Ние не може да допуснем и не може да си позволим заради целия бюджет на НЗОК, той да бъде дебалансиран. И други спекулации аз не приемам, категоричен е Каримански.

Той подчерта, че бюджетната комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във Фонда има достатъчно средства, които не са използвани и когато има отказ, той не е поради липса на средства.

Каримански посочи, че е изискал справка от НОИ, която по-късно ще бъде представена на обществото.

Когато говорим с числа, нека да бъдат коректни, призова той. "Ние не сме гласували 14 млн. за музеите".

14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина, поради "технически проблем" от Министерството на финансите. За това алармира на брифинг в кулоарите на парламента Цончо Ганев, депутат от "Възраждане".

Депутатите в момента продължават дебатите и гласуването на актуализацията на държавния бюджет.