Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов 2 млрд. лева е максималната възможна сума за сделка за изтребителите Ф-16. Това коментира той пред журналисти по време на ресорната парламента комисия. "Винаги има шанс да няма сделка, ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да се срещнат, има такъв шанс", коментира Каракачанов и добави, че оценява такава възможност на "не повече от 25 процента".

Цената на самолетите F-16, за които преговаряме, ще е по-ниска от 1,6 млрд. долара

Попитан какви са шансовете сделката за американските изтребители да се сключи за 2 млрд. лева, министърът определи тази сума като "максимумът на нормалната сума, която ние можем да си позволим". Той категорично заяви, че няма да се намаляват нито броят, нито способностите на машините.

Министърът повтори, че гласуваната от Конгреса на САЩ финансова рамка /за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност над 1,6 млрд. долара/, е разрешението, което той дава на американското правителство като таван, а не е сумата, на която да бъде сключен договор с България. "Под началната оферта, която получихме в края на миналата година", отговори Каракачанов на въпрос къде очаква да се срещнат двете страни, предвид този таван - от една страна, и одобрената от българския парламент сума. Под тази оферта, там смятам да се срещнем, добави министърът, като не уточни каква е била тя, но каза, че е много по-ниска от гласуваната от Конгреса рамка.

САЩ одобри финансовата рамка за 8 изтребителя F-16 за България

Пред депутатите от Комисията по отбрана Красимир Каракачанов каза, че преговорите продължават и изрази надежда да бъде постигната приемлива цена, съобразена с решението на българския парламент.

Той информира и за състоянието на другите два големи модернизационни проекта. За новите бронирани машини за Сухопътните войски каза, че предстои изпращане на предложенията за оферти, като четири фирми са заявили интерес, а за новите кораби за ВМС посочи, че офертите са били отворени преди дни и сега се прави анализ на дадените предложения от трите фирми - Fincantieri /Италия/, Fr. LurssenаWerft GmbH & Co.KG /Германия/ и българската "МТГ - Делфин".

Избрахме си изтребители F-16

При изслушването Каракачанов посочи, че ако се наложи да се плати еднократно тази година цялата сума за самолетите, това би могло да наложи някаква бюджетна промяна.
Министърът отхвърли като неверни спекулации, че ще се намалява броят на 20-те заплати при пенсиониране. Дори предвиждаме разширяване на социалния пакет, предвидено е следващата година да увеличим заплатите за пореден път, така това ще стане в три поредни години, посочи Каракачанов пред депутатите.
БТА