Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разписал днес удължаване с 15 дни на срока за предоставяне на оферти по искане на две от трите фирми, кандидатстващи по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили.

Той каза това пред журналисти във Военната академия "Г. С. Раковски", където откри научната конференция "Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили".

Проектът за патрулните кораби е един от трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили и прогнозната му стойност е близо 1 млрд. лева с ДДС.

На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, каза Каракачанов и добави, че това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други. Той коментира, че две седмици не са от такова значение, важното е всички участници да се добре подготвени, да могат да мотивират предложенията си, и след 6 декември да се пристъпи към оценка на офертите им. Удължаването ще наложи изместване на предвидените срокове по проекта с две седмици.

За проекта за новите бронирани бойни машини за Сухопътните войски Каракачанов продължава да очаква към пролетта на следващата година нещата да са пред подписване на договор.
Приблизително 300 млн. лева са предвидени за следващите три години за изграждане на инфраструктура за очакваните нови изтребители F-16, но министърът прогнозира, че реално необходимите средства може да са и по-малко.

Каракачанов оцени планирания бюджет за отбрана за 2020 г.,който ще надхвърли 2 млрд. лева, като покриващ нуждите на военното ведомство. Отдавна не е бил толкова висок и в последните три години се увеличава. Заплатите на военнослужещите отново ще се увеличат с 10 процента, предвидени са и разходи по модернизационните проекти, за поддръжка на съществуващата техника, както и средства за наемане на нови кадрови военнослужещи. Винаги може повече, но не можем да живеем изолирани и да смятаме, че само проблемите на МО са единствените и най-важните. От гледна точка на възможностите, аз съм доволен, коментира Каракачанов.

Главните рискове и заплахи пред националната сигурност - тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност и хибридните въздействия ще се запазят и в перспектива, посочи пред участниците в международната конференция във Военната академия министърът на отбраната, който очерта и други глобални проблеми. В такава комплексна среда на сигурност, пред България стои задачата да осъществява собствена политика за сигурност, включително отбранителна, която да е съобразена с факта на пълноправното ни членство в НАТО и в ЕС, заяви Каракачанов.