Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе
Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе / БГНЕС
България към момента няма гаранции, че подписаният договор с Македония отпреди три години ще се изпълнява, затова е необходим анекс към него. В противен случай страната ни няма как да подкрепи европейското членство на Скопие, нито пък ще се съобрази с външен натиск. Такава позиция зае вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов относно последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония.

"Първо бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна. Подкрепям основните констатации на българския външен министър. Те са, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна.

В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти. Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент. В нея ясно са дефинирани сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на РСМ в Европейския съюз", написа Каракачанов в пофила си във Фейсбук.

Той заключи още, че нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна. Особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие, констатира вицепремиерът.

"Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.

Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство или само декларация от тяхна страна.

Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.", предлага още лидерът на ВМРО.

"В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси. И то ако допусне в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия. За съжаление, която е съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие", категоричен е Красимир Каракачанов.