Не сме готови да кажем „Да“ на Северна Македония за членство в ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева, коментирайки преговорната рамка за Северна Македония.

„Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме готови да ги подкрепим, обяви Захариева.

Външният ни министър беше в Берлин, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

Целта на посещението в Германия бе България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Остават само броени дни, в които Европейския съюз трябва да вземе решение дали Република Северна Македония ще започне преговори по същество.

По-рано Захариева обяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

„Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, добави Захариева.

"Дори да имаме различия е важно преговорите да се водят без манипулация. На страшно много манипулация се наслушахме от Скопие в последните дни, включително и как искаме да им се смени конституцията", каза още тя.

Захариева обясни и коя е най-голямата тревога на страната ни по отношение на Северна Македония. "Имаме желание и виждам, че и колегите от Германия също имат страшно много желание да помогнат на Северна Македония и на страните от Западните Балкани, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи анти-българската кампания и претенции, които се отразяват в реалността. Това е най-голямата тревога на България", завърши тя.

"Надявам се в Скопие да видят тази възможност, за която германското правителство отделя толкова много време, и да не я изпускаме всички", приключи външният ни министър.